Румен Гечев: Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане

България прави обратното на цяла Европа

"Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната, за разлика от бюджетните политики на другите страни-членки на ЕС, в това число и на Румъния". Това каза Румен Гечев, народен представител от ПГ "БСП за България" пред НТВ.

Спoред него първият проблем на Бюджет 2020 е, че българското правителство предлага политика, която е обратна на политиката на другите европейски държави на поддържане на бюджетните приходи около 45-47% от БВП. "Това значи, че почти половината от БВП минава през бюджета, през процесите на разпределение и преразпределение, а има и европейски страни, които прехвърлят 50%. Българското правителство е заложило през следващите години този дял да слезе до около 35%. Това ще означава, че в бюджета ще влизат около 12 млрд. лв. по-малко от европейския стандарт", каза Румен Гечев.

Вторият проблем , който депутатът от БСП вижда е, че българският бюджет не е обвързан с икономическото развитие. "Не виждаме фонд за публично- частно партньорство, за разлика от другите страни. Например Румъния е заложила динамика 16-17% ръст на инвестициите, докато в България тя е 3%. Делът на инвестициите в Румъния от БВП, стимулирани от бюджета, е в пъти по-голям от този в България. Ние сме на последно място в Европейския съюз. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане", заяви Гечев.

Той даде отново за пример Румъния, която поддържа над 2% по-висок икономически растеж от България и през следващите години предвижда растеж, докато министър Горанов е заложил намаляване на икономическия  растеж. "Кога ще ги настигнем румънците?", пита Румен Гечев.

Той каза още, че българският бюджет е безпомощен при една икономическа криза. За разлика от държавите от Западна и Източна Европа, които през следващите години ще увеличат бюджетните инвестиции чрез публично-частно партньорство и ще стимулират икономиката чрез пазарни средства, българското правителство ще намали своите бюджетни разходи. "България прави обратното на цяла Европа", възмути се Гечев.

Народният представител заяви, че БСП ще подкрепи отделни стъпки на правителството като повишението на заплатите на учителите на второ четене, но това не е достатъчно. "Къде са парите за подобряване на материалната база на професионалните училища и техническите университети?", пита той. Според Румен Гечев друг проблем е, че се увеличават драматично разходите в здравеопазването при съмнителен ефект - фалирали държавни и общински болници, болнични и детски отделения в трагично състояние. "Увеличаваме парите в здравеопазването при една нереформирана система. От 26 месеца чакаме обещаната реформа в здравната система", каза още Гечев и заяви, че реформите през последите 30 са били разнопосочни и не са довели до никакъв краен резултат.