Петър Витанов : Не споделям в цялост казаното от Станишев за резултата на БСП

Социалистите имат пробив в големите градове и увеличен брой кметове и общински съветници

" Не споделям в цялост казаното от Сергей Станишев за резултата на БСП на тези избори. При тази политическа среда е изключително трудно да се правят избори. Властта действаше много брутално. ДПС подкрепи ГЕРБ  в големите областни центрове. В малките общини хората бяха зависими, защото най-големият работодател там е местната власт. Но въпреки всичко това, БСП постигна много добър резултат на тези избори. Доказателство е пробивът в големите градове,увеличеният брой кметове и общински съветници на левицата". Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред Канал 3.

"Ние подкрепихме  автентичната десница в някои от районите в София, защото се обединихме около виждането, че е по-добре да подкрепим някаква форма на промяна, отколкото да се задържи това статукво, което е вредно за обществото. Преди да делим на ляво и дясно, ние гледаме кое е вредно за страната", коментира Витанов. Той обясни, че обединения срещу управляващите може да се наблюдават във всички  страни в  Европа. "Съвсем наскоро го видяхме в Будапеща, а малко по-рано в Истанбул и Анкара. Когато има идеологически съперници, склонни да се обединят за промяна, това говори достатъчно за управлението на тази страна", допълни ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

По повод подкрепата на надпартийни кандидати, Петър Витанов коментира, че идеята на надпартийния кандидат е да генерира по-голяма политическа подкрепа от тяснопартийния вот. "Това е доказателство, че БСП може да излезе над рамките на своите редици и да подкрепи един успял, авторитетен човек, дори да не е член на партията. БСП спечели в Благоевград именно с надпартиен кандидат", подчерта Витанов.

Относно изборите в София, Петър Витанов обясни, че много сериозен купен, корпоративен и административен вот е повлиял на изборите в София. Той даде и конкретен пример: "В кв. "Красна поляна" кандидатът на БСП за кмет  изгуби с 500 гласа. Във кв. "Факултета", който е част от същия район, кметът, избран от ГЕРБ, там спечели с 2000 срещу 300 гласа за нашият кандидат."

Помолен да коментира  върнатия указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор от президента, Витанов заяви, че не трябва да се оказва партиен натиск при избора за главен прокурор : "Действията на президента Радев бяха в неговите правомощия. Когато имаме само един кандидатbсе пораждат съмнения за обективността на процеса". Той подчерта, че по  препоръките от Венецианската комисия законът позволява министърът на правосъдието да номинира главен прокурор. "За да няма съмнения, правителството беше длъжно да посочи кандидат като алтернатива на Гешев", завърши Петър Витанов.