Румен Гечев: БСП предлага дискусия за партийните субсидии, имаме конкретни предложения

07.11.2019

"От БСП предлагаме да направим срещи и разговори за размера на партийната субсидия с министъра на финансите и останалите политически партии. Да се изслушат аргументите отново, за да не се изправят партиите пред фалит.Това е въпрос не само за оцеляване на партиите -  това е въпрос, свързан с демокрацията. Без демокрация не може да има бюджетна и икономическа политика. Готови сме да направим конкретни предложения между първо и второ четене." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Румен Гечев по време на обсъждане на проекта за Бюджет 2020 в бюджетна комисия.

"Ще протичат дискусии, но нищо няма да се променя. Оказахме се прави, когато казахме, че занижавате темповете на растежа и приходите. Няма как да се обясни защо ще намаляват бюджетните приходи, при положение, че това е в обратната посока на ЕС. Ако ще расте БВП, тогава защо делът на бюджетните приходи намалява в бюджета, който залагате?" Това попита народният представител от левицата проф. Гечев финансовия министър Горанов по време на обсъждането на проекта за Бюджет 2020. Той отбеляза още, че е заложено намаляване на инвестициите: "Ние сме последни в ЕС, заложили сме 3 процента за догодина. Предпоследните - Румъния, са заложили 8". "Какъв е смисълът да имаме изравнени приходи и разходи, а да не стимулираме инвестиции и развитие?"-попита още проф. Гечев. Според него основната цел на едно правителство е висока динамика на развитие, а не бюджетно равновесие.

Виолета Желева: БСП ще  предложи преизчисляване на пенсиите, всяка година се борим за това

"В предложения бюджет за Държавно обществено осигуряване за 2020 липсват ангажименти, насочени към  справяне с проблеми, които с всяка изминала година застрашително се увеличават". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Виолета Желева по време на обсъждането на проекта за Бюджет на ДОО . Тя посочи, че част от тези проблеми са липса на ангажименти за ограничаване на негативната демографска тенденция, за увеличаване на доходите, за справяне с бедността. Според нея е нужна стабилна пенсионна система, устойчиво нарастване на доходите и повишаване на жизнения стандарт. Народният представител от левицата отбеляза още, че така гръмко афишираното увеличаване на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7 процента е единственото положително в този проект на бюджета. Тя обаче подчерта, че този процент е нисък и е далеч от необходимото увеличение. "Няма да разреши проблема, ще разшири ножицата между т.н. стари и нови пенсии. Ще се задълбочат и разликите между най-ниските и най-високите пенсии, ще се увеличи броят и на пенсионерите, които ще получават пенсии под линията на бедността", категорична е Желева.

"За трета година между първо и второ четене ще предложим преизчисляване на пенсиите. От парламентарната група на "БСП за България" всяка година се борим за това. Тази година ще направим също нашето предложение", каза още депутатът от левицата. Тя отбеляза, че размерът на минималната пенсия ще бъде  234 лева от 1 юли, което по думите ѝ е много под линията на бедността. "Размерът на социалната пенсия ще се увеличи само с 8, 89 лева. Тук изводите оставям на гражданите и вас. Трябва да се коментират и разходите за пенсии спрямо процента от БВП - през 2020 г. се предвижда да възлизат на 8.3 процента. Това задължава разходите за пенсиите да се задържат на нива, близки до предходната година, а може да се каже дори и по-ниски. Това няма да доведе до адекватни пенсионни плащания", каза още Желева

 

По думите ѝ от левицата не приемат и  замразяванията на останалите социални плащания - например минималния размер на обезщетения за безработица, както и за обезщетенията за отглеждане на дете за втора година от майчинство, което се предвижда за поредна година да бъде 380 лева. "Майчинството за втората година трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата", изрази мнение Желева.

 

"Аргументите ни против бюджета на ДОО са много - той продължава тенденцията за затвърждаване на най-високите нива на бедност и неравенства в ЕС", заключи Желева.