Проф. Клисарова предлага решение за справяне с бездомните животни във Варна

Окт 25, 2019 ВАРНА Новини Избори 0 1705

25.10.2019 г.

С изграждане на хуманен приют, отговарящ на нуждите на града, в тясно сътрудничество с неправителствените организации, се ангажира проф. Анелия Клисарова, кандидат-кмет на Варна от  БСП на среща с организацията „Анимал Хоуп Варна“.
"Във Варна трябва да бъдат поставени рециклиращи автомати за храна на кучета, в които пускаш пластмасова бутилка, а отдолу излиза храна и вода за животните. Стойността им е 5000 лева на брой и могат да бъдат осигурени по различни европейски проекти", категорична е проф. Клисарова. Като един от най-важните въпроси, който е заложен и във "Визия за Варна" на БСП, тя посочи необходимостта общината да обособи терени за изграждане на кучешки площадки във всички райони на града и да бъде повишен контролът на домашните животни по отношение на регистрация и обезпаразитяване.
„Местоположението на общинския приют за кучета, който сега съществува във Варна, и в който са инвестирани толкова много средства, не е най-подходящото. Картинката в него е жалка, животните не са гледани добре, има много зарази и всичко се прави, за да се усвоят едни пари, а не с грижа за животните“, коментираха от неправителствената организация по време на  срещата.
През миналата година бюджетът на приюта е бил 650 000 лева, уточни проф. Клисарова. „С тези средства са направени 156 кастрации на животни, а 17 работници са получавали заплати. Както и да го смятам, за обслужването на едно куче са дадени над 2000 лева. Част от парите от бюджета бяха върнати, защото не са били усвоени“, каза още тя. Кандидатът допълни, че градът е пълен с бездомни кучета, а проблемът е много наболял.
По време на срещата стана ясно, че общината не работи добре с неправителствените организации, тъй като не иска те да се бъркат в работата на общинските служители. Затова, според проф. Клисарова, трябва да бъде създаден съвет с представителите на НПО-та, които са активни в града.