Корнелия Нинова: Търсим подкрепа от всички, които искат промяна на модела на управление

Окт 24, 2019 Новини БСП в медиите 0 866

В последните три години БСП върви нагоре

"За един месец пропътувах около 10 000 километра. Срещах се с хора от най-малките населени места до най-големите общини. Навсякъде виждам няколко теми, които се превръщат в национален въпрос и трябва да се решат много спешно". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя коментира, че  първият проблем е екологията, защото масово в общините се пие замърсена вода. Нинова даде за пример  Симеоновград, където  манганът във водата е няколко пъти над нормата.  Тя добави, че в Хасково водата е в ужасно състояние. "Въздухът в много градове е замърсен, почти няма община, в която депата за битови отпадъци да не са препълнени и да е решен въпросът с депонирането им", каза още лидерът на левицата. Тя коментира още, че вторият тежък проблем за страната е демографията. "За да се подобри демографската картина, кметовете от БСП ще осигурят: безплатни детски градини и ясли, общински жилища на млади семейства, общински стипендии на млади хора да учат, с ангажимент да се върнат и да работят там", обясни Нинова. Председателят на БСП обяви, че третият проблем е здравеопазването. Тя даде пример с това, че  в областите Смолян и Разград няма денонощна аптека, а общинските болници също са в плачевно състояние. Корнелия Нинова каза още, че държавните и общински болници не трябва да са търговски дружества, защото докато те работят на база оборот, нищо няма да се случи. "Другият тежък въпрос е състоянието на икономиката и доходите. В цели области няма производство. Затова нашите кандидати имат конкретни решения за привличане на бизнеса като намаляване на такса смет, общинските терени да се вкарват в съвместно производство с някоя фирма, откриване на общински пазари и борси, за да могат местните производители да предлагат стоките си", обясни още Корнелия Нинова. Тя припомни, че само преди месец и половина Румъния е създала специално държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция от техните земеделски производители. "За да решим тези и други проблеми, има сектори, в които държавата трябва да има съществена роля - здравеопазване, образование, сигурност, нужна е и помощ за икономиката", заяви лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова коментира още, че БСП има много добри кметове, които левицата е подкрепила за нов мандат. Тя бе категорична, че самият факт, че хората ги избират по повече от три пъти, а на места за пети и шести мандат- вече е доказателство, че политиката им е добра. "Един от тях е Владимир Москов, който е кандидат за седми мандат за кмет на  Гоце Делчев. Той подреди общината, успя да запази и развие общинската болница, привлече млади лекари, откри нови отделения и я оборудва за сметка на общината. Други добри примери са Тунджа, Правец и Самоков, както и много други малки и големи общини", коментира Нинова. Тя добави, че кметовете на БСП са успешни, защото за разлика от другите партии- те не се спускат от лидера или тесен кръг от хора, а се избират от структурите. "Това е демокрация в действие. За да реализираме политиките си, търсим подкрепа от всички, които искат промяна на модела на управление, който е зададен от горе и е разпространен в цялата страна - феодализацията и корупцията в общините, много нерешени въпроси и проблеми", коментира още Нинова.  Тя каза, че няма никакви съмнения относно подкрепата на левицата за Мая Манолова.  "Зад нея застават и други партии и граждански сдружения, които имат свои листи. Ние подписахме споразумение, в което пише с какво се ангажират нашите бъдещи общински съветници и тя като кмет. Имаме ясно разписани правила и политики", коментира още лидерът на социалистите. Нинова бе категорична, че БСП е мобилизирана максимално и в София, и в страната. "В нашите програми има теми, които целят промяна на модела за управление и  обединяват всички  - борбата с корупцията, грижата за младите, безплатни детски градини и много други. С това доказахме, че сме силна опозиция и алтернатива", добави Нинова. Тя припомни, че за три години БСП има възход. "Победихме на президентските избори, на парламентарните избори увеличихме депутатите си от 38 на 80, а на европейските бяхме единствената партия, която увеличи броя на европейските си депутати. Опонентите ни за тези три години са надолу. За три години ние вървим все нагоре. Искаме да отворим БСП и да разширим подкрепата за нашите политики. Целта ни е заедно с граждански сдружения и организации да се обединяваме  около безспорните авторитети, които са ляво мислещи хора и припознават нашата програма", уточни председателят на БСП. Тя добави, че независимо от резултата на тези избори, този път няма  да остави повече някой да си играе с партията и да се опитва да я разбива, още повече, че догодина  предстои отчетно-изборна кампания в цялата партия. "По предварителни проучвания в много общини отиваме на балотажи. Затова нека да видим резултатите, ще съберем Националния съвет, ще направим анализ и ще решим, какво ще правим след това", коментира Нинова. 

Корнелия Нинова призова българските граждани да не продават гласа си за 50 лв. "50 лв. днес означават, мизерия и повече от същото през следващите четири години. Имайте самочувствие и не се продавайте, защото в бъдеще дори един кмет да намали само местните данъци и такси, ще ви помогне в пъти повече отклокото тези 50 лв", призова още тя. Нинова коментира, че ГЕРБ води много мръсна и компроматна война. "Компромати заваляха срещу Явор Божанков в Горна Оряховица, че е отишъл в ромската махала и е набил ромите, за да гласуват за него. Срещу Пенчо Милков в Русе, Весела Лечева във Велико Търново и Мая Манолова в София също се изливат лъжи и компромати. Ние правим хубава и положителна кампания, а те изливат помия и компромати срещу наши кандидати", коментира още Корнелия Нинова.     

Във връзка с избора на нов главен прокурор Нинова заяви ,че законът забранява на политическите партии да предлагат кандидатури за главен прокурор. "Единственият, който можеше да предложи втора кандидатура е премиерът Бойко Борисов, но не го направи. Оправда се, че са щели да предложат Данаил Кирилов или Емил Радев, което означава, че отново щяха да имат партиен кандидат. Министерският съвет може да предложи надпартиен човек, който е уважаван, но не го направи. Решението в тази ситуация е да се направят промени в Закона за съдебната власт, които да наложат съдебен контрол върху решенията на Главния прокурор", заключи Корнелия Нинова.

 

Снимка: Нова телевизия