ПГКБ внесе в НС законопроект за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители

Янр 30, 2009 Новини БСП 0 1624

  ПГКБ внесе в НС законопроект за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители

 

ПГКБ внесе в НС законопроект за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители. Промените имат две основни цели, а именно да се повиши интереса на гражданите към изборите и да се укрепят партиите, като основни субекти в  политическия процес.

Една от важните промени в законопроекта е свързана с  въвеждането на смесена избирателна система чрез създаване в рамките на съществуващите 31 многомандатни избирателни райони на 58 едномандатни избирателни райони, които се определят според броя на мандатите в многомандатните избирателни райони, както следва – в  избирателни райони с до 5 мандата се образува 1 едномандатен избирателен район, от 6 до 10 мандата – 2  ЕИР, а с над 11 мандата – 3 ЕИР.Така всяка партия да може да издига кандидати освен по пропорционалната система, така и по мажоритарната система.

Въвеждането на мажоритарност в парламентарните избори ще отговори не само на очакванията на обществото, но и ще има оздравителен ефект върху партиите, се посочва в мотивите към внесения от ПГКБ законопроект. Това ще накара партийните ръководства да стимулират професионализма и отговорността, опирайки се на личности, които могат да печелят  мажоритарен вот. Гражданите очакват изборите да са състезание на личности и състезание на идеите на отделните партии за управлението на страната. Техният мотивиран и информиран избор зависи от качеството на предизборния дебат.

В мотивите към законопроекта се посочва още, че преференциалното гласуване би превърнало гражданите в арбитър на вътрешнопартийни спорове и допълнително ще ги отблъсне от участие в изборите. По тази причина ПГКБ предлага нов механизъм за съставяне на избирателните списъци (без първоначално да бъдат отразявани лични данни на избирателите – ЕГН, номер и дата на издаване на документа за самоличност), като средство срещу манипулирането на изборните резултати. Едно от най-често срещаните в момента  нарушения е отразяването от секционните избирателни комисии на гласуване на граждани, които не са в страната или не са упражнили лично правото си на глас. Предложеният подход ще осуети манипулирането на вота  от страна на СИК.

За да не бъдат лишени от правото си на глас българските граждани с трайни увреждания, които не позволяват упражняване на избирателното право в изборното помещение, депутатите от левицата предлагат въвеждането на подвижна избирателна кутия.

Законопроектът предвижда още въвеждане на правила за финансиране на предизборните кампании на партиите, които да осигурят прозрачност, контрол и информация за произхода на предоставените средства.

От ПГКБ предлагат още да бъдат възпроизведени и редица удачни законодателни решения от другите изборни закони, свързани с правомощията на избирателните комисии, гласуването на хората с увреждания, отразяването на предизборната кампания в медиите, санкциите срещу нарушения на изборния процес и други.