Проф. Михайлов към министър Ананиев: Вслушайте се в гласа на медицинските специалисти

04.10.2019

„Вслушайте се в гласа на медицинските специалисти, който казва, че системата трябва да бъде променена  иначе лавината, която е тръгнала ще помете всички ни“. С тези думи се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов към министър Кирил Ананиев. По думите му след всичко, което се случва, след 2 години системата е в криза и самият министър го признава, след като специалистите по здравни грижи нямат достойни възнаграждения и всичко направеното в последните 6 месеца не работи. „Няма как два отделни бюджета да се смесват – на НЗОК и на МЗ. Как мислите да се справите с проблемите?“, попита той. Според него специалистите по здравни грижи пазят националната ни сигурност. „Здравеопазването не е дюкян, за да се говори само за оборот“, категоричен бе Михайлов и подчерта, че срещу създадената методика за управление на лечебни заведения от началото на мандата на министър Ананиев са скочили и шефовете на областните болници. „Вие наследихте една болна система, но нямаше такова напрежение и протести по улиците“, каза още той.

Проф. Георги Михайлов попита и за политиката на правителството в областта на трансплантациите. „Февруари месец парламентът ви задължи да направите промени в програмата за трансплантации. Вие представихте една програма, казахме ви, че тя е на хартия и нищо не се е променило. Оказа се, че и договорът, и всички останали мерки, които се взимат не работят“, каза той. По думите му идеите да се прехвърлят болни на други континенти няма да подобри ситуацията и мерки трябва да бъдат взети на територията на страната.  

Илиян Тимчев: Колко реално са предоставените средства за увеличаване на заплащането на медицинските специалсити?

„Напрежението в общността на медицинските специалисти ескалира повече от 6 месеца. По указания на премира вие обявихте, че сте намерили средства в размер на 50 млн. лв., които ще предоставите за увеличаване на възнагражденията на тези специалисти. По думите на премиера тези средства са 86 млн. лв., а протестиращите твърдят, че възнагражденията им не са вдигнати. Колко реално са предоставените средства?“, попита депутатът Илиян Тимчев. Той зададе и въпросите:  Какъв в механизмът на увеличение, който лечебните заведения трябва да приложат? Защо към момента няма увеличение?

Илиян Тимчев обясни, че в средата на октомври предстои уточняване с ЕК на българските приоритети в здравеопазването. Той попита има ли МЗ разработен и уточнен голям стратегически проект, който да може да бъде осъществен с европейско финансиране. „Ако няма такъв, има ли опасност да загубим финансиране в областта на здравеопазването през следващия програмен период“, попита още Тимчев.

Валентина Найденова: Как ще бъдат защитени правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване?

„Заявихте че НЗОК ще бъде лицензирана и като застраховател. Ако това стане според вашия модел, в това си качество,  ще съответства ли НЗОК на регламента за координиране на системите за социална сигурност?“. Този въпрос отправи към министър Ананиев народният представител от левицата Валентина Найденова. Тя попита и как ще бъдат защитени правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване.