Проф. Михайлов пита министър Ананиев: Защо са намалени средствата на медицинските специалисти от 50 на 6 млн. лв.?

03.10.2019

 „Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването- какви са причините за намаляването на средствата за медицинските специалисти от 50 млн. лв. на 6 млн. лв.? Питаме и МС- какво е неговото отношение към сериозния проблем със заплащането на медицинските кадри, който води до изтичането им в чужбина“. Това заяви пред медиите в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“  проф. Георги Михайлов. Той обясни, че вече 6 месеца сме свидетели на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които искат: достойно заплащане на труда; премахмането на статута на търговски дружества на държавните и общинските болници; промяна в Закона за съсловните организации, даваща възможност за защита на конкретните интереси на различните групи от специалисти; да се даде възможност за кариерно израстване на специалистите по здравни грижи. По думите му  всичко това се случва на фона на липсващи над 20 000 медицински сестри и над 4 000 акушерки. „БСП още от първите дни на това НС многократно поставя въпросите за промяна в структурата на управление на здравеопазването и достойното заплащане на кадрите, които работят в него“, каза още той.

Проф. Михайлов заяви, че сега ставаме свидетели на два факта, които си противоречат – с Постановление на МС от 10.04.2019 г. се отпускат 50 млн. лв., насочени към увеличаване на заплатите  на медицинските специалисти в системата, а един месец по-късно, на 09.05.2019г., с Постановление 111 и то в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв. Проф. Георги Михайлов наблегна, че думите „Има 50 млн. лв. в системата“, са били използвани от управляващите до миналия месец като аргументи в редица случаи

Проф. Михайлов припомни, че БСП, в лицето на своя председател, многократно е предлагала създаването на междупартийна парламентарна група за решаването на кризисните проблеми в българското здравеопазване, защото то е надпартийна кауза. „До момента нямаме отговор на нашето предложение и проблемите, които са в здравеопазването вървят като лавина един след друг – плачевно състояние и затваряне на отделения в общински и областни болници, липса на увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Всички тези проблеми няма да бъдат решени докато не се обърне внимание на фундамента на системата – нейното управление“, заключи проф. Георги Михайлов.