Иван Иванов: Предстоят километрични опашки за смяна на лични документи

Окт 02, 2019 Новини БСП 0 814

02.10.2019

"Съществува риск, разбира се. Нашите съграждани, които пътуват до Великобритания използват своите лични карти към този момент. От 1 януари 2020 година този режим би трябвало да се промени, ако се случи сценарият Брекзит без сделка". Това заяви народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Иван Иванов пред БНР по повод риска от затруднения за българските граждани, които ще пътуват от и до Великобритания от догодина. По думите му  през 2020 година предстои да си сменят личните документи 1.6 млн. души. Той припомни, че през 2010 година е имало такава ситуация с километрични опашки пред бюрата за смяна на документи. "На прага на същата ситуация сме. През 2021 година броят на хората със смяна на документи е почти същият", изрази мнение народният представител. 

"Ситуацията с техническата подготовка на Министерството на вътрешните работи никак не е добра", отбеляза Иванов. Народният представител от левицата коментира изказване на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който твърди, че ще се отворят бюра за изготвяне на документи извън МВР - включително в общински и съдебни структури: "За съжаление имам силното съмнение, че тези мерки ще бъдат осъществени - към днешна дата Министерството на вътрешните работи не разполага с техническата подготовка за подобно нещо". Иван Иванов подчерта още, че сдобиването с подобна техника минава през отпускане на средства от Министерството на финансите, провеждане на обществена поръчка и това е бавен процес.  

"Очакваме сериозни затруднения следващата година, включително за гражданите, които ще пътуват за Великобритания", коментира Иванов. Той обясни, че дори хората да желаят да си пуснат бърза поръчка за издаване на личните документи, въпросът е как ще стигнат до гишетата, за да подадат искането си.  "Ще има загуба на време и разходи по отношение на данъците, които сме платили в държавния бюджет, защото всичко, което ще отиде за изнесени бюра, ще се случи с обществен ресурс, който най-вероятно се харчи втори път за едно и също нещо", заключи Иванов.