Кристиан Вигенин: България не бива да допуска в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти

Сеп 30, 2019 Новини БСП 0 688

Недопустимо е да има разнобой в правителството по темата „Северна Македония”

 „До дни правителството ще излезе с позиция по казуса със Северна Македония, както и с конкретни условия, които югозападната ни съседка трябва да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Началото на преговорите не означава членство. България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти”. Това заяви  зам.-председателят на Народното събрание от „БСП за България” Кристиан Вигенин след консултативната среща при президента за двустранните отношения със Северна Македония. По думите му България винаги е подкрепяла разширението на ЕС със страните от Западните Балкани, но това не може да става за сметка на българския интерес. Той отбеляза, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство, нещата не са се развилили в най-оптимистичната посока и се намираме в ситуация, в която трябва категорично да заявим нашите условия.

„Договорихме се правителството до няколко дни да представи своя позиция по тези теми, включително условията, свързани с евентуална подкрепа. Ако позицията на правителството е удовлетворителна, може да търсим и обща декларация на парламента”, каза още Вигенин.

"Смятам, че е недопустимо по такива теми да има такъв разнобой в правителството. Не може единият вицепремиер и външен министър да е на противоположна позиция с другия вицепремиер, който е министър на отбраната. Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие",  заяви Вигенин.