Георги Гьоков: Предлагаме по-големи данъчни преференции за работещите родители

Работещи родители с едно дете да имат право на преференция до 600 лв. на година, тези с две деца – до 1200 лв., с три – до 1800 лв.

„Целта на промените, които внесохме, е да се дадат по-големи данъчни преференции на работещите родители с деца, ненавършили 18 г. възраст. Това е мярка, изцяло насочена срещу демографската криза. С предложението си ние стимулираме работещите родители. Ако то бъде прието, родители с едно дете ще имат право на данъчна преференция до 600 лв. на година, тези с две деца – до 1200 лв., с три – до 1800 лв.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.  Той обясни, че тази преференция ще обхване работещите и осигуряващите се родители. „Правим го, защото всички партии и политици говорим за страшната демографска катастрофа, която ни е сполетяла, но никой нищо не прави. Само БСП прави разумни предложения, но няма кой да ни чуе“, коментира още Гьоков. Той добави, че демографската катастрофа е факт от повече от тридесет години, а в най новата ни история няма действащи политики за преодоляване на тази надвиснала заплаха.

Георги Гьоков  коментира още, че мотивите на левицата за предложението помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за деца от 2, 3 и 4 клас са свързани преди всичко със сериозната бедност и социалното разслоение на българското общество, които непрекъснато нарастват. „Хората, които получават доходи под необходимите за нормален живот спрямо средните български стандарти, достигнаха 71 %. България е сред страните в ЕС с най-голямо финансово разслоение на населението, което вместо да намалява, се увеличава. Делът на работещите бедни достига 10 %, а хората на минимална заплата са 470 хил. - 21% от наетите“, каза още народният представител. Той коментира още, че издръжката на живот в България става все по- трудна. „Близо 2/3 от разходите са за храна, отопление, транспорт, а всяко ново увеличение поставя пред сериозно изпитание значителна част от българските домакинства, независимо, че има някакъв ръст на доходите“, заключи Георги Гьоков.

Драгомир Стойнев: Нека подкрепим младите семейства и децата на България

„Факт е, че българската нация е най-бързо изчезващата и нас трябва да ни е срам, че не предприемаме нищо. Българската нация изчезва без да има война или епидемия. От 2009 г.  обаче вие продължавате да говорите едно и също нещо – няма нужда от преференции, а комплексен подход. Това е така, но какво направихте за 10 години.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той попита управляващите какво са направили в сферата на образованието и здравеопазването, за да подпомогнат младите семейства. Стойнев каза още, че държави като Австрия, Белгия, Великобритания, Гърция, Естония, Ирландия, Италия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Франция и много други имат подобни стимули в данъчните си системи. „1.66 лв. на месец е преференцията на дете в България, това е срамота. От нашето предложение ще се възползват работещите хора и трябва да го проумеем сега, защото след години ще бъде късно. Нека да започнем с тази мярка, за да тръгнем отнякъде и да застанем зад хората, които си плащат данъците, работят и живеят тук . Нека подкрепим младите семейства и децата на България“, коментира още Драгомир Стойнев.

Надя Клисурска: Всеки ден млади, активни и работоспособни хора напускат България и няма никакви стимули, с които да ги задържим

„Всеки ден в залата на парламента говорим за демографския срив, но не се предприемат никакви действия“, заяви народният представител Надя Клисурска. Тя припомни, че България е лидер в световно мащаб по ниска раждаемост, висока смъртност застаряващо население. „Между 40 000 и 60 000 души годишно ще намалява населението на България през следващите 20 години, ако не настъпи рязка промяна в страната по отношение на стандарта на живот, прогнозира БАН“, каза още Клисурска. Тя заяви още, че България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от списъка на държавите с висок отрицателен прираст. „Населението застарява, а средната продължителност на живота е най-ниска.Ние искаме да обърнем модела от стимулиране чрез социални помощи на стимулиране чрез данъчни преференции. Това ще окаже влияние върху 775 000 български семейства – младите, активни и работоспособни хора,  които са избрали да живеят, работят и отглеждат децата си тук“, каза още Надя Клисурска.

Виолета Желева: Само с популизъм деца и родители не се хранят, нужни са и политики

„При всяко едно наше предложение за помощ на младите семейства, децата и преодоляване на демографската криза  управляващите имат един мотив – само с финансови стимули проблемът не се решава. Трябват комплексни мерки и нашето предложение за данъчни преференции е първата стъпка“, обясни народният представител Виолета Желева. Тя коментира, че сривът в раждаемостта е най-вече сред младите, образовани и работещи хора. Желева каза още, че  те не получават никаква държавна подкрепа, въпреки че отглеждат децата си тук. „Затова трябва да ги стимулираме чрез данъчни преференции. Към момента данъчната преференция за работещи родители с деца, ненавършили 18 години, е 20 лв. годишно или 1,66 лв. месечно.  Ние предлагаме данъчната преференция да бъде по-значима – 50 лв. на месец за първо дете и 100 лв. за второ. Само с популизъм деца и родители не се хранят, нужни са и политики“, заключи Виолета Желева.