Корнелия Нинова пред кметове от Гърция,Румъния и Албания : За БСП е изключително важно да развиваме лява политика в общините

Сеп 20, 2019 Новини БСП 0 846

20.09.2019

„На днешния форум, освен да споделим опита си и да обменим добри практики, трябва и да споделим общи проблеми, които да очертаят общи политики”. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на международна конференция „За единни Балкани в социална Европа” организирана от ГС на БСП-София и Национална асоциация за международни отношения, в която взеха участие и кметове от Гърция,Румъния и Албания. Тя добави, че много често, в последно време, се чува, че няма   леви и десни политики. „Ние не споделяме това мнение. Има лява политика както на европейско равнище, така и на национално и местно. За нас е изключително важно да развиваме лява политика в общините, където управляват наши кметове – безплатни детски градини, добро инфраструктурно развитие, социална политика, развитие на малкия и среден бизнес, стимулиране на млади семейства и други”, коментира Нинова. Лидерът на левицата каза още, че за БСП е важен и въпросът за отношенията между централна и местна власт, тъй като в България има проблем с това. „У нас отношенията между тях се изкривяват в полза на изпълнителната власт, която действа субективно и не минават по пътя на закона и институциите”, коментира още Корнелия Нинова.

 

Кристиан Вигенин: Социална Европа е невъзможна без социална местна власт

„За левите партии местната власт е от изключително значение, защото тя дава възможност за реални действия за подобряване на живота на гражданите. Представителите на левицата в местната власт можете всеки ден да решавате проблемите на хората, особено когато хората са избрали личности, за които по-добрият живот на гражданите е от първостепенна важност”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин при откриването на конференцията. Той добави, че социална Европа е невъзможна без социална местна власт. „Наша обща задача трябва да бъде превръщането на Балканите в истинска част от ЕС. Това ще стане, когато имаме адекватна социална политика и качество на живот, което съответства на средноевропейските равнища”, каза още Вигенин. Социалистът коментира още, че в тази посока ни очаква много работа. „Надявам се работата на този тип конференции да продължи, за да си помагаме в намирането на работещи решения. ПГ на „БСП за България” следим с особено внимание работата на местната власт и сме готови да подпомагаме работата им”, заключи Кристиан Вигенин.