Корнелия Нинова: При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна

Сеп 18, 2019 Новини БСП 0 872

Мъката на семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят

„Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси.  Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа“. Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря. Тя се включи и в подписката за промени в НПК, която те инициират.  

„Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят“, каза ощe Корнелия  Нинова. Тя коментира, че като народен представител е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна.  Нинова припомни, че така е било до 2009 г. в българското наказателно право и заяви, че социалистите искат това да се върне. „Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления“, категорична бе Нинова. 

„Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има“, заяви още Корнелия Нинова. Тя припомни, че мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. „Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният“, заключи Корнелия Нинова.