Кристиан Вигенин : Единствено БСП има програма за управление на общините

Сеп 11, 2019 Новини БСП 0 311

Подаваме ръка на всички, които искат честна и открита кампания

"Единствено БСП има програма за управление на общините. Партийните организации навсякъде по места  приемат и платформи, програми за работа в конкретните общини. Това заяви зам.- председателят на Народното събрание от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по БТВ. "Независимо от обвиненията, които още на предварителен етап се опитва да ни вмени Борисов, ние водим позитивна кампания. В БСП искаме честно състезание между личности. Ако то е такова, БСП ще спечели тези избори. Ние не можем да играем на терена на калта, мръсотията, фалшификациите на изборите - затова подаваме ръка на всички, които искат честна и открита кампания", допълни той.

Относно кандидата на левицата за кмет за София, Вигенин изрази предположение, че в сегашната политическа ситуация един независим кандидат, подкрепен от много широко ветрило от организации, може да сложи край на дългогодишното управление на столицата от  ГЕРБ. "Манолова показа, че  наистина се интересува от проблемите на хората, търси и намира решения. Точно такъв кмет е нужен на София - който не дели хората, мисли не само за централните квартали и престижните райони, а за целия град", каза той. "Промяна наистина е нужна за София и тя ще дойде с Мая Манолова", допълни Вигенин.

Относно ресорът на българския еврокомисар в ЕК, социалистът заяви, че не намира смисъл  в опита на управляващите  да говорят с нереални суперлативи какъв изключителен ресор е получила Мария Габриел. "Ако някой си мисли, че тези 100 милиарда са за България - да обясня, че не е така. Не може през прозореца на джипа да се раздават, както Борисов прави с българския бюджет", категоричен бе Вигенин. Той обясни, че в нейния ресор са събрани почти всички политики, по които ЕС няма правомощия, а  вместо това те са приоритет на националните правителства. "Ресорът, който се дава на Мария Габриел е ресор,  в който България е изключително слаба. България не отбеляза напредък в  цифровото общество и киберсигурността, когато тя бе комисар в тази област. Стигнахме дотам НАП да е с глоба, че не е опазила личните ни данни", припомни той.

Относно думите на Борисов, че не е имал информация за шпионския скандал, Вигенин коментира, че това е притеснително за националната сигурност. "ДАНС прави разследване от доста дълго време, а пряко министър-председателят отговаря за тази агенция.    Ако министър-председателят не знае за такъв сериозен случай, това ме кара да се притеснявам за националната сигурност. Ако ни лъже, пак е притеснително. Отговорността за подобни неща се носи от министър-председателя", коментира още зам.-председателят на Народното събрание. 

"Това, което научихме днес от шефа на ДАНС, от министъра на вътрешните на работи, които бяха в НС и на практика не казаха нищо, и след това главният прокурор - предстои да видим какво следва от цялата тази работа. Много от нещата, които се изнасят, звучат нелепо. Хората имат право да харесват Русия, имат право да развиват дейност,  която да подпомага отношенията между България и Русия. В такъв случай - всеки от нас, който е председател на група за приятелство с българския парламент, може да бъде заподозрян в шпионска дейност", изрази мнение Вигенин. "За шпионаж никой не обвиняван от края на 70-те години. Трява да подхождаме с реализъм", изрази още мнение Вигенин.