Манол Генов: Предстои реализирането на важни икономически проекти, затова се търси скандал с Русия

Сеп 11, 2019 Новини БСП в медиите 0 487

11.09.2019

"За да извършиш престъпление като шпионаж, е необходимо да разполагаш с голям набор от класифицирана информация и е странно, ако Юри Борисов и Ваня Добрева са топ шпионите на руското разузнаване". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Манол Генов пред БСТВ. Той коментира, че предстои реализиране на проекти като АЕЦ "Белене", правителствените напъни за газов хъб в България, а те зависят от отношенията между България и Русия. По думите му тези въпроси може би карат определени среди да търсят скандал между двете страни. "Такъв скандал неминуемо ще има при подобно поведение на институциите. Нека първо да видим доказателствата, които службите ще представят, съдът да реши казуса и след това да коментираме дали обвиненията са сериозни", каза още Генов. Народният представител коментира още, че противопоставянето в българското общество не е най-добият вариант за политиците.

"Преди местните избори БСП се отваря към млади кандидати и други леви политически сили, които искат в общините да се работи. Част от кандидатите ни не са членове на БСП, а наши симпатизанти и хора с активна гражданска позиция и ГЕРБ се дразнят откровено, че привличаме кандидати извън БСП", коментира Манол Генов във връзка с предстоящите избори за местна власт. Той добави, че резултатът на БСП на тези избори ще бъде доста по-добър отколкото през 2015 г., благодарение на това разчупване на партията. "БСП има и много утвърдени кметове, които издигаме за нов мандат, защото имат доверието на местната общност и работят за хората", коментира още Манол Генов.

 Бездействието на МОСВ по отношение на чистотата на въздуха обслужва икономически групировки

"Опазването на чистотата на въздуха се прехвърли на общините и това е поредният пример на прехвърляне на функции, които не се обезпечават  с нито един лев от страна на държавата", каза Манол Генов. Той припомни, че по ОП "Околна среда", предизборно бяха раздадени 110 млн. лв. на 7 общини, докато първоначално над 20 е трябвало да имат достъп до тези средства. "На този фон България бива заливана с отпадъци от Италия. Италианските сметосъбиращи организации няма къде да ги депонират в страната си и затова ги прехвърлят в България. Правят го, защото у  нас  намират един разграден двор, в който могат да правят каквото поискат", коментира още Манол Генов. Социалистът заяви, че отговорните институции трябва да кажат какви са тези отпадъци, каква е вредата от тяхното изгаряне, имат ли местата където ще се горят съответните инсталации, за да го правят безопасно. "Отговор на тези въпроси няма, въпреки че народните представители от БСП имаме много въпроси към министъра на околната среда и водите. Със своето бездействие МОСВ обслужва интересите на определени икономически групировки", категоричен бе Манол Генов.