България ще изгуби половин милиард евро, ако се откаже от Бургас-Александруполис

Юли 27, 2010 Новини БСП 0 1417

България ще изгуби половин милиард евро, ако се откаже от проекта Бургас-Александруполис

България ще изгуби половин милиард евро, ако се откаже от проекта Бургас-Александруполис. Това стана ясно по време на срещата на председателя на НС на БСП Сергей Станишев и  гръцкия премиер и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу. Станишев изрази съжаление, че има забавяне на съвместните икономически проекти в енергийната област, което по думите му е по вина на българското правителство. „За Бургас-Александруполис трябва да се търсят най- високите екологични стандарти за сигурност, но се съмнявам, че това е истинският мотив на правителството", отбеляза председателят на БСП. Станишев изтъкна, че и сега в Бургаския залив за нуждите на Лукойл Нефтохим се разтоварват 1/3 от целия капацитет, предвиден за  Бургас-Александруполис, но по технология от '70-те години. Лидерът на БСП отбеляза, че Русия активно работи с Турция за изграждането на нефтопровод Самсун - Джейхан, виждайки нежеланието от страна на България. Сергей Станишев изрази своята загриженост, че няма движение по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, въпреки че предишното правителство е осигурило средства от ЕС. „Това намалява енергийната независимост на страната ни", отбеляза лидерът на БСП.

По време на срещата Станишев и Папандреу обсъдиха вътрешнополитическата обстановка в България и Гърция. Лидерът на БСП изтъкна две основни разлики между двете страни. Едната е, че правителството на Папандреу действително получи тежко наследство от предишното дясно управление на Гърция - държавен дълг от 115% от БВП и 13% бюджетен дефицит. Новото правителство в България получи в наследство един от най- ниските държавни дългове в ЕС - под 15% и над 8 млрд.лв. фискален резерв. „Това позволява и днес хората да усещат по- леко ударите на кризата, въпреки тотално сбърканата икономическа и социална политика на българското правителство", коментира Станишев. Втората разлика, която отбеляза лидерът на БСП е, че правителството на Папандреу има куража да провежда непопулярни, но необходими реформи, за да възстанови стабилността на Гърция и страната да бъде конкурентноспособна. Българското правителство обаче само говори за реформи или провежда политика, която води до ликвидация на цели сектори като здравеопазването. Според Станишев причината за липсата на реформи е това, че политическият хоризонт на ГЕРБ са единствено предстоящите догодина местни и президентски избори. На това са подчинени всички действия на властта, цената за което в крайна сметка ще се плати от българските граждани.

По повод двустранните отношения, Сергей Станишев отбеляза, че България и Гърция са приятелски страни. След членството на България в НАТО и ЕС партньорството между двете държави придобива особено значение и по отношение на Западните Балкани и за стабилността в региона. Лидерът на БСП отбеляза, че България е заинтересована от стабилността на банковата система в Гърция, тъй като в страната ни има гръцки инвестиции, особено в банковия сектор. По думите на Станишев е важно както икономическото партньорство, така и приятелството между гражданите на двете държави.

По време на срещата Станишев и Папандреу изразиха увереността си, че сътрудничеството между двете партии, които представляват ще продължи и занапред. Като примери за подкрепата между двете леви партии беше изтъкнато посещението на Папандреу на заключителния митинг на левицата през 2005г., както и многократно изразяваната подкрепа на Сергей Станишев в кампании на лидера на ПАСОК. Сътрудничеството межди двете партии ще продължи и на международно ниво - от страна на Сергей Станишев като председател на Мрежата на ПЕС по външна политика и на Папандреу като лидер на Социалистическия интернационал.