Цонков към управляващите: Не потъпквайте системата на националната сигурност!

05.09.2019

„Не потъпквайте системата на националната сигурност! С постоянните промени показваме, че нямаме стабилност на тази важна част от държавата“. С тези думи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков се обърна към управляващите по повод ветото на президента, засягащо служба „Военна информация“.  По думите му службата е част от системата на отбраната и като такава тя трябва да  функционира според определени принципи – централизирано управление и единоначалие, контрол на управлението и политически неутралитет. „Тази служба е най-старата разузнавателна служба у нас- с традиции, които се спазват и винаги службата е била ръководена от военнослужещ“, каза той. Цонков обясни, че задачите и мястото на „Военна информация“  изискват от ръководителя да бъде военнослужещ, но и да има определена експертиза, знания и умения, които са обвързани с добиването, обработката, анализа и оценката на тази информация. Според него тази служба е един от стълбовете на националната ни сигурност и като такава тя участва активно при изработването на ефективни мерки за защита на националната сигурност. Той подчерта, че в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за военното разузнаване има изисквания и заложен принцип за политически неутралитет и ненамеса от политически партии и други структури в работата на системата за отбрана и службите. По думите му, ако цивилно лице оглави службата няма да има гаранция за спазване на този принцип. „Явно идеята е тази служба да бъде овладяна и да бъде част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност, защото е единствената която се намира извън прекия обсег на МС“, коментира депутатът. Той припомни случая с Йордан Бакалов, който не е бил приет добре от партньорските служби в НАТО и ЕС. По думите му едно цивилно лице би поставило под въпрос и риск работата и авторитета на службата, който е граден десетилетия.

Крум Зарков: Зад понятието „цивилен служител“ се крие понятието „политическо лице“

„Зад понятието „цивилен служител“ се крие понятието „политическо лице“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков. Той подчерта, че в последните няколко години НС най-малко 2 пъти се е произнасяло по въпроса дали трябва началникът на служба „Военна информация“ да бъде военнослужещ. По думите му и двата пъти мнозинството от ГЕРБ, по предложение на БСП, е приело че трябва да бъде военнослужещ. Той обясни, че служба „Военна информация“ е интегрална част от въоръжените сили на Република България и освен нея такива са и Българската армия,  ВМА, Стационарната комуникационно-информационна служба, Военно-географската служба, Военната академия, военните училища. Социалистът коментира, че за нито една от другите служби на никой и през ум не му минава, че директорът може да е друг освен военен. „Защо за служба „Военна информация“ периодично се поставя този въпрос“, попита той и заяви, че това се дължи на характера на нейната дейност, който е по-интересен за определени политически среди. По думите му въпросът не е в личностите, а йерархията, която стои зад съответния човек. „Определяйки, че директорът ще е военен с висше военно звание, законът го вписва в строгата и деполитизирана йерархия на въоръжените сили. Цивилният служител стои извън тази система и се вписва в политическа рамка, в съвсем различна йерархия“, обясни Зарков. По думите му най-яркото доказателство е конюнктурното поведение на ГЕРБ по този въпрос - преди 4 години те са подкрепили изискването за военнослужещ, за да махнат един директор, а днес го отменят, за да назначат друг. По думите му така управляващите решават свои коалиционни въпроси, тогава с РБ, сега с ОП.

Таско Ерменков: Военно разузнаване не е търговска дейност, а специфична дейност която изисква експертиза

„Военно разузнаване не е търговска дейност, а специфична дейност която изисква своята подготовка, образование, кадрово израстване и запознаване в дълбочина с дейността й“, заяви народният представител Таско Ерменков. По думите му няма как да си компетентен в областта на военното разузнаване, без да си компетентен в областта на военната наука и да не си служил. „Ние ще подкрепим ветото, защото то цели да наложи професионализма в една област, която е част от националната сигурност“, заяви депутатът. Той призова управляващите да правят разлика между цивилно и военно разузнаване По думите му няма една партньорска служба  в света, с която да имаме контакти, и шефът й да не е от военното разузнаване.