Корнелия Нинова: На черната кампания на Борисов ще отговорим позитивно и с алтернатива

Сеп 04, 2019 Новини БСП в медиите 0 767

Нека има сблъсък на идеи

„Искаме кампанията да е позитивна. Предупреждението на Борисов, че кампанията ще е подла касае тях, защото виждам каква черна и подла кампания започнаха срещу Мая Манолова. Това е техен специалитет. Ще отговорим позитивно и с алтернатива”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

„Напоследък ситуацията много ми прилича на предизборната ситуация с генерал Радев. Основания за това ми дават действията и думите на Борисов. Първо започна с упреци - и тогава, и сега казваше, че нямаме свой кандидат. Това не дава резултат. Вчера направи втората стъпка – тогава казваше, че му е помагал като главнокомандващ на ВВС, вчера - колко е помагал на Мая Манолова. Явно е разтревожен. Борисов е много добре информиран какво става при нас и при тях. В ГЕРБ в момента има вътрешни проблеми, махат едни кметове, слагат други, паралелни кандидатури, разделения в структури и т.н”, изтъкна Нинова. „При нас се получава дълго гоненият успех – БСП отваря ветрилото”, допълни Нинова. Лидерът на левицата уточни, че в много градове кандидатите на БСП са авторитетите по места, подкрепени са широко от БСП, от малки партии и граждански обединения. „И по-малки партии виждат в нас носител и възможност за промяна.Това му е тревогата на Борисов  и затова подхожда така елементарно”, изтъкна тя.

„Нека да е сблъсък на идеи”, призова председателят на БСП. Нинова констатира, че никоя партия не е излязла с платформа по отношение то това какво ще прави в общините – единствено БСП, при това още преди месец. Тя попита и какво ще се случва с общинските болници, с комуналните услуги. По думите й всичко се раздава на концесии, а БСП смята, че общински дружества трябва да ги осъществяват. „Какво се прави с аптечното обслужване по малките места?”, попита още Нинова. „Това ни се говори, а няма програма отсреща. Първото условие, когато издигаме кандидати за кметовете, е да припознават нашите идеи и платформа”, коментира още председателят на левицата.  

По повод кандидатът за кмет на София, Нинова коментира: „Градската организация ще реши за кандидатурата за кмет на София на 11 септември,  на 15-ти Националният съвет ще утвърди решението. На въпрос за евентуалната подкрепа за Мая Манолова, Нинова заяви: „Харесвам работата й, харесвам я като човек, като депутат беше неуморна. Никога не е имало конфликт между мен и Мая, преувеличен е. Един път сме имали различни мнения по една-единствена тема -Истанбулската конвенция. Чувам се с нея. Говорим по законодателни инициативи - тя е активна, внася законодателни предложения от граждански организации, но  няма право на законодателна инициатива и сме внасяли нейните предложения”.

Председателят на БСП коментира и изминалият пленум на левицата и взетите решения: „Местната организация в Симитли е подкрепила сегашния кмет Апостол Апостолов, Националният съвет вчера не го прие. Това беше единственото място, където  взех лично отношение. Това противоречи на всички принципи, идеи и програми, всичко, което правим последните 3 години – борба с един модел на задкулисие, контролиран вот, от прескачане на партия в партия - той е кандидат на ГЕРБ. Ние сме заявили общ фронт за промяна на модела и няма как да тръгнем с ГЕРБ. По-добре сега да загубим една община, но да останем на принципни позиции и да възстановяваме алтернативата

Нинова изтъкна още, че БСП никога не е била разделена, а в Националния съвет имат своите противоречия, но структурите никога не са били разделени – нито идеологически, нито персонални. Надявам се да сме преодолели противоречията. Виждам добра мобилизация, енергия по места. Това ми дава надежда, че сме успели да обединим партията и да я отворим към по-широка подкрепа. Партията – това са хилядите членове.

По отношение на думите на Цвета Караянчева, председателят на БСП изрази мнение, че не само статистиката показва огромното неравенство – 90 нови милионери и 2 милиона под прага на бедност и не само фактите през лятото - за убийства, насилие на деца, горящи сметища, пожар под магистрала Струма, чума по свинете, убийства на животни , но това, по думите й, е оценката и на хората - президентът съвсем нормално изразява тази оценка. По повод отношението на БСП с президента, Нинова заяви, че има нормална връзка: „Заедно сме правили кампания, знам неговите ангажименти, виждам, че той ги изпълнява”.

По повод противоречията между президента Радев и Борисов, Нинова коментира: „Тази битка не е лична. Тя е принципна, те имат различна представа за държава, справедливост, бедност. Този сблъсък е неизбежен, той е морален. Борисов си подхожда по неговия начин – интригантски. Това е неговият начин за правене на политика. Президентът Радев никога няма да стигне до това равнище на правене на политика и изказване”.

Нинова подчерта, че приоритети за левицата през новия парламентарен сезон ще бъдат икономика, доходи, върховенство на закона.

Корнелия Нинова изрази притеснението си по повод Бюджет 2020: „Сега ще ни изненадат с готов проект, необсъждан от обществото, по тъмни доби някоя нощ ще се приеме, след 2-3 месеца всички ще усетят ефекта. Има такива въпроси, които изискват съгласие: демографска катастрофа, помощ за млади семейства, преизчисляване на пенсии. Няколко години спорим за чуждестранните инвестиции. Ние, от друга страна, искаме да поставим въпроса за българското производство. Инвестициите понякога зависят от международна конюктура, външни решения, но от собствената ни държава зависи да имаме собствено производство. Европа започва да се връща към ролята на държавата в икономиката, здравеопазването, а при нас – ние все още не сме узрели”.

По отношение на първите законопроекти, които левицата е внесла в парламента, Нинова заяви: „Предлагаме при такива престъпления като това в с. Сотиря и убийството на журналистката в Русе, при самопризнание, да не се прилага съкратено производство, да се прилага лишаване от свобода без право на замяна и да не се намалява автоматично наказанието. Такова нещо съществуваше през 2009 година, докато БСП управляваше. През 2010, когато дойде правителството на Борисов, те го премахнаха. Нека сега го върнем - това очакват стотици хора в малките места. Няма значение коя политическа партия го предлага”.