БСП - Казанлък: „Решението на съда по казуса „Равда е победа за казанлъчани“

01.08.2019

„Победа на казанлъчани“, така председателят на БСП Румяна Друмева коментира решението на Административния съд в Стара Загора, с което опитът на местната власт да бъде продаден бившият лагер в Равда на цена по-ниска от пазарната, бе определен като незаконосъобразен. Съдът върна решение №997 на Общинския съвет. „Правотата на общинските съветници от левицата в Казанлък бе доказана от съда“, подчерта още Друмева на пресконференция по повод съдебното решение от 18 юли т.г. Тя припомни, че социалистите предупреждавали няколко пъти ГЕРБ и коалиционните им партньори в местния парламент за незаконосъобразността на действията им, с които имотът край морето трябваше да бъде предложен на търг на занижена цена, но получили в отговор само осмиване. „5 000 наши съграждани участваха в подписката „Да си върнем Равда“, организирана от БСП“, конкретизира резултата от инициативата Румяна Друмева. По думите й тези казанлъчани също получили своята победа.

Съветникът-социалист Пламен Караджов посочи, че има реални опасения на последното заседание от мандата на Общинския съвет през септември теренът от 5,6 дка на първа линия край морето отново да бъде предложен за продажба. Караджов припомни, че публично бе оповестено името на потенциалния купувач. „Вероятно местната власт има определени уговорки с конкретен клиент за имота  и затова бърза с тази сделка“, допусна Караджов и заяви, че съдбата на бившия детски лагер трябва да бъде решена от гражданите на Казанлък при широк обществен дебат.

„След няколко кметски мандата и съдебни битки, крайморският терен бе отвоюван като актив за Казанлък и няма разум в това той да бъде продаден“, коментира общинският съветник Моника Динева. От БСП обявиха, че са признателни за действията на областният управител, която се е вслушала в настояването на казанлъшката левица актът по продажбата да бъде оспорен съдебно.

Динева подчерта, че неколкократно са призовавали кмета Галина Стоянова да не допуска изпълнението на решението на Общинския съвет за продажбата на лагера, но тя пропуснала да чуе гласът на БСП.

„Правото е на наша страна“, заяви още Динева, а колегата й Пламен Караджов припомни, че  след няколкото политически инициативи на БСП за спиране на продажбата е имало опити за разправа със социалисти от страна на управляващите. „Наши съпартийци бяха издирвани по домовете им, за да им се търси сметка“, разкри още Караджов. 

От БСП очакват резултата от проверките след сигналите за незаконосъобразността на решението на местния парламент за Равда, изпратени до няколко институции, включително и до прокуратурата.

„В имота на морето може да бъде изграден международен младежки център с участието на всички побратимени на Казанлък градове. Така общината ще участва само с терена, а  задграничните ни побратими могат да се включат със средства. Деца и младежи ще имат възможността да общуват и да създават трайни контакти. Това е само едно от предложенията как да се използва базата в Равда, но при допитването ни до хората се оказа, че има много и различни идеи за нея. Затова и настояваме за широк обществен дебат. Нека казанлъчани решат съдбата на бившия лагер“, посочи съветникът Теодора Иванова. „Ако волята е площта да бъде продадена, то нека е ясно за какво точно ще се разходват парите“, заяви още Иванова.

„Общината не бива да остава без собственост. Тя трябва да се управлява и от нея да се черпи ресурс“, заяви Румяна Друмева. Социалистите напомниха, че винаги са били категорично против ликвидирането на общинските имоти.От БСП разкриха и че имат готова управленска програма за общината за следващите четири години. В нея сериозна част е отделена за разпореждането с общинското имущество.