Проф. Гечев: Ветото на самолетите трябва бъде подкрепено

Сделката поставя рискове за финансовата и националната ни сигурност

„Ветото на президента Радев на сделката за самолетите трябва да бъде подкрепено, защото тези договори противоречат на българските интереси и поставят сериозни рискове за финансовата и националната ни сигурност“. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев. Той обясни, че американската страна си осигурява едностранно, безапелационно право да променя цената и сроковете на доставките. Според него така сегашната прогнозна цена за напълно окомплектовани самолети Ф-16 блок 70 от около 3 милиарда лева вероятно ще се окаже значително по-висока. „Предварителното и еднократно плащане на цялата сума за самолет, който е във фаза на разработване, е необяснима рискова инвестиция със сериозни последици за държавния бюджет сега и за в бъдеще”, коментира той. Социалистът заяви, че ВВС на САЩ са спрели покупката на модификации на Ф-16 още през 2005 г, защото както те, така и повечето други страни поръчват съвременни изтребители от пето поколение. Гечев определи като стряскащи  клаузите в договорите, където доставчикът се освобождава от всякаква юридическа и финансова отговорност в случаи на неизпълнение на задълженията му. „Показателно е, че този изключително скъп комплект от продукти няма никакви гаранционна осигуреност. Определен минус е и това, че договорът за индустриално сътрудничество е напълно формален, без никакви конкретни ангажименти нито по отношение размер на инвестиции, нито в конкретика на място и условия за тяхната реализация“, каза още той. По думите му е необяснимо защо САЩ ни продават тази модификация окомплектован изтребител със 70 млн. долара по-скъпо спрямо същите доставки за Словакия и с почти 40 млн. долара. по-скъпо от Бахрейн, който даже не е член на НАТО. „По същество, това правителство се отказва от национален суверенитет в тези договори. Те са безусловна търговска капитулация, предателство на националния интерес  с тежки последици в дългосрочен план“, категоричен бе проф. Румен Гечев. 

Таско Ерменков:  Сделката за F-16 не отговаря на нуждите ни

„В мотивите на президента е записано, че на България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качеството, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав.  На обществото се дължи отговор дали се постигат поставените цели с тези договори“. Това заяви в пленарна зала народният представител от левицата Таско Ерменков. Той подчерта, че според експертите има несъответствия в намаляването на определени количества от доставките и услугите, а това е продиктувано от желанието на българската страна да постигне зададена приемлива страна. „Те предупреждават, че подобно редуциране на пакета за придобиване ще доведе до намаляване или ограничаване на способностите на самолета за изпълнение на различни роли. Това е в разрез с многофункционалността му и с декларираните изисквания на концепцията за изграждане на бойни способности“, каза той и подчерта, че американската страна също ни е предупредила за риска от този подход.

Ген. Кольо Милев: С 6 или 8 самолета не решаваме проблема на ВВС или модернизацията на Българската армия

„Не е сериозно да говорим, че за такава голяма сума ние си купуваме сигурност. Не е вярно и че с 6 или 8 самолета решаваме проблема на ВВС или модернизацията на Българската армия“, заяви народният представител ген. Кольо Милев. Той подчерта, че ще минат години докато получим тези самолети- нищо, че ще ги платим сега. По думите му не купуваме многофункционален самолет, а нашите логистични бази не отговарят на изискванията за ракетите въздух-земя.  „Не може да си купуваме национална сигурност на всяка цена и на висока цена и да решаваме само някои придобивки за въоръжението“, категоричен бе той.