Драгомир Стойнев: Основният мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване страхът от провал на местните избори

24.07.2019

Драгомир Стойнев: Основният мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване – страхът от провал на местните избори

„Основният мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване – страхът от провал на местните избори“. Това заяви в пленарна зала в НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той коментира, че е ясно как е дошъл успехът и как е бил предотвратен провалът на ГЕРБ - според „Прозрачност без граници“ на вота през 2015г. е имало ¼ повече нарушения, свързани с работата на изборната администрация в сравнение с предишните местни избори, а контролираният и купеният вот  е над 15%; истерията и чували в софийската зала „Арена Армеец“ през октомври 2015г., когато обработката на секционните протоколи в ЦИК приключи след повече от 60 часа след края на изборния ден, а хората са припадали от изтощение. Като други примери той посочи, че МВР и Прокуратурата във Видин са имали сигнали, че в част от комисиите е имало химикалки с изчезващо мастило, а след това се е оказало, че това е характерно не само за там, но и за цялата страна. „Имаше и огромен брой сгрешени и пренаписани протоколи. Ето от такова успешно провеждане на избори се страхуваме от опозицията и искаме да предложим алтернатива на чувалите и надрасканите протоколи – въвеждането на машини“, коментира той. Стойнев отрече твърденията, че този вариант е по-скъп. По думите му невидимата зависимост на кметове и общински съветници, които след това трябва да направят нужната услуга на съответни хора, струва на българския данъкоплатец милиони левове. „Властта умишлено бойкотира машинното гласуване.  Щом според тях не сме готови за машините, значи не сме готови и за ТОЛ-системата“, коментира той. По думите му обаче явно за електронната винетка може да има машини, а когато става въпрос за демократичния вот на българския гражданин, там не може, защото струвало скъпо и било сложно. „Вашата цел е служебна победа на местните избори, а след това и на предстоящите  парламентарни. Където няма химикалка, има възможност вотът на всеки да бъде отчетен честно. Машинното гласуване е необходимо на страната ни“, заключи Драгомир Стойнев.

Крум Зарков: Изборният кодекс е закон, а не книга-игра

„Отговорност на управляващите е да има устойчивост и предвидимост в българското законодателство, особено в чувствителна материя като Изборния кодекс”, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той припомни, че само преди две седмици управляващите са убеждавали всички, че машинно гласуване не трябва да има, защото било много скъпо, няма го никъде в Европа, неефективно и опасно е. „Днес казвате, че трябва да има за всички избори, но не и за местните. Или искате машинно гласуване, или не. Заемете някаква позиция най- накрая”, призова народният представител. Зарков открои думите на  мнозинството, че може да се опорочи процесът, но проблемът по думите му е, че той до голяма степен вече е опорочен с най-различни брутални практики на измама. „Ще реши ли машината всички тези проблеми? Няма да успее да го направи, но е крачка в правилната посока. Изборният кодекс е закон, а не книга-игра”, категоричен бе Крум Зарков.

Смиляна Нитова: Защо искате да лишите хората от машинното гласуване? Готвите служебна победа?

„Защо искате да лишите гражданите от правото им да гласуват машинно, при положение че 1/3 от гласувалите на изминалите избори за ЕП са гласували по този начин? Може би отговорът е един – така готвите служебната си победа в изборите през есента”, каза народният представител Смиляна Нитова. Тя коментира, че  машинният вот не може да се манипулира и при него не се отчитат невалидни бюлетини, над 20 000 членове на СИК вече имат опит при провеждането на такъв тип гласуване, а ЦИК е заявила готовност, че може да проведе предстоящите избори и с машинно гласуване.