Вигенин: Концесионирането на партиите отива твърде далеч

24.07.2019

„Концесионирането на партиите отива твърде далеч“. Това заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. По думите му гласуването на ветото е вододел за българската демокрация- в каква посока ще тръгне българската демокрация и политическият процес в България. Той заяви, че промените в бюджета са показали порочния законодателен процес, който се прилага системно в Народното събрание – ненужно бързане; през преходни и заключителни разпоредби да се правят съществени изменения в други закони без дискусия, без оценка на въздействието върху държавата и обществото от тези промени. „Прави се законодателство на инат, без никакъв диалог между партиите, без търсене на консенсус по такива ключови въпроси, които пряко засягат всяка една от партиите в НС и цялото общество“, коментира той.  Социалистът попита и защо чак сега някой се е сетил за проведения референдум за субсидиите. „Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по начина на финансиране на партиите, освен за субсидията от 1 лев“, каза той. Вигенин подчерта, че се нарушават всички международни стандарти по отношение на законодателството, което засяга изборния процес – с промените в Закона за държавния бюджет се изменят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „Има изискване такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори“, наблегна той. Депутатът подчерта, че  промените, направени преди евроизборите и промените, които се правят сега, са в една посока – да се създаде по-благоприятна среда за управляващата партия.  Това по думите му е достатъчно сериозен повод да се сезират и международните институции, както е направила левицата.

Кристиан Вигенин бе категоричен, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в управлението както на държавата, така и на общините.  „ГЕРБ провежда политика за оттегляне на държавата от редица сфери на обществения живот, за да се създаде все повече място за частния бизнес. Ние сме против тази политика и макар те да са дясна партия и да искат да водят държавата в тази посока, концесионирането на партиите отива твърде далеч. То е пряка заплаха за националната ни сигурност“, заяви той. Според него популизмът може да носи краткотрайни дивиденти, но когато се упражнява от управляваща партия, това е загуба за обществото и държавата. „Даже не ви донесе и краткосрочни дивиденти, както се видя от социологическите проучвания – нито правителството стана по- популярно, нито премиерът“, обърна се той към управляващите.

Зарков към управляващите: Продавате политическата система и искате да го скриете от хората

„Президентът е прав, че се подменя политическата система в България. Това е така, защото конституционната роля на политическите партии повелява те да не служат на чужди интереси, а на интересите на народа, което вие променихте”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той коментира, че  търговските дружества и едноличните търговци служат на един интерес – печалба. „Когато ви дадат пари, вие ще служите на тях, а не на народа”, обърна се той към мнозинството. Зарков добави, че във ветото пише още, че се създава опасност да бъде преодоляна конституционната забрана- нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна, да не се сливат партия и държава. „В последните седмици вие правите точно това и то последователно. В своето вето президентът е ясен и точен, а вие искате да прикриете от българските граждани факта, че продавате политическата ни система”, категоричен бе Крум Зарков.

Надя Клисурска: Вслушайте се във ветото на президента и не сривайте политическата система

„Не се въведоха ограничения и изисквания за финансиране на партиите от юридически лица, а това е нужно. Трябваше да се регламентира как точно ще се прави това финансиране и тогава да се направят изменения в няколко закона”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска. Тя заяви, че тази непоследователност на управляващите- да променят важни закони през няколко месеца води до срив в политическата система и заплаха за сигурността на държавата. „Какво ще правим с онези фирми, които изпълняват обществени поръчки, те ще даряват ли средства на партиите? Какво ще правим, когато една салафитска организация, която е юридическо лице, реши да финансира политическа партия? Вслушайте се във ветото на президента и не сривайте политическата система”, призова Надя Клисурска.