Божанков за отмяната на машинното гласуване: Аргументите за сложността на местните избори са несъстоятелни

Юли 23, 2019 Новини БСП 0 588

23.07.2019

"В законодателен план, се превръща в устойчива практика всеки месец, преди всеки избор, да се правят промени в най-важния закон, гарантиращ демократичното функциониране на държавата." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БНТ. Той припомни, че при последните избори, в късните часове на нощта, Данаил Кирилов от ГЕРБ се е опитал да отмени преференциалния вот. "Този път е машинният вот, следващия път - не знам какво решение ще вземат. Притеснява ме, че това се превръща в устойчива практика. По повод внесения законопроект за отмяна на машинния вот - ако питаме кой печели и кой губи от него, отговорът дава оценката на въздействие. За съжаление този закон е внесен с формална оценка от няколко реда. Затова трябва да направим анализ, четейки между редовете", каза още депутатът.

"ГЕРБ не можаха да се справят с една ТОЛ-система, видяхме каква криза предизвика и течът на данни от НАП. Това правителство не може да въведе машинно гласуване в България. Втората ми теза е, че управляващите не желаят да го направят. Всякакви аргументи от гледна точка на сложността на местните избори са несъстоятелни - те не са станали сложни вчера или миналата седмица", категоричен бе Божанков. Той припомни, че само преди три месеца ГЕРБ са въвели 3000 машини за предстоящия избор и 6000 за следващия. "Три месеца по-късно отменят машините за следващото гласуване. Не мисля, че никой сериозен инвеститор като Фолксваген би инвестирал в България. Не мисля, че българите ще повярват в изборния процес", каза Божанков.

По повод ветото на президента върху сделката за F-16, Явор Божанков коментира: "Намирам този договор за неизгоден за България в качеството ми на юрист. Всеки спор по този договор се решава в САЩ по техните закони - България плаща цялата сума наведнъж, но доставката на самолети не е обвързана с неустойка. След 5 години може спокойно да пием една студена вода. Такъв договор не бих подписал".