Данчев пита ГЕРБ: Баварската държава по-добър собственик на Летище „София“ ли е от България?

18.07.2019

„Баварската държава ли е по-добър собственик на Летище „София“ от България?“. Този въпрос отправи към управляващите пред медиите в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев. Той подчерта, че вчера, с нескрита радост, министърът на транспорта е уведомил, че започва поредното раздаване в разграбването на държавното имущество. “Министерство на транспорта не се отказва от идеята да даде на концесия едно от най-печелившите предприятия в България – Летище „София“, обясни той. Според него това се прави без генерален план за неговото развитие, без ясна транспортно-комуникационна схема за връзката на летището със столицата, без да е ясно доколко предвижданото развитие на летището ще бъде адекватно от гледна точка на въздействието на  околната среда. „Днес министър- председателят, с видимо задоволство, приема решението  на комисията за класирането на консорциум „Соф Кънект“ на първо място в процедурата за отдаване на летището на концесия.  Той знае ли, че летищният оператор, който участва в този консорциум, е именно летище „Мюнхен“, 100% собственост на Баварската република, на Федерална република Германия и на община Мюнхен. Излиза, че българската държава отдава на концесия Летище „София“ на Баварската държава“, коментира той. Данчев зададе и въпроса- нали уж държавата е била лош собственик, според ГЕРБ, и затова трябвало да дадем летището на София. „БСП отдавна твърди, че държава не е лош стопанин, а тези които управляват държавната собственост  у нас са лошите стопани“, категоричен бе той.

Данчев подчерта, че имаме лош опит с продажбата на ключов държавен актив като електроразпределителното дружество на чешко държавно предприятие и сега се чудим защо ЧЕЗ не е нито по-добър стопанин, нито е по-изгоден за крайния потребител. „Българската държава може сама да развива и управлява успешно летището ни в София, но затова са необходими истински стопани, а не хора които търсят само бърза печалба“, обясни социалистът.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че преди няколко месеца управляващите са положили неимоверни усилия да променят Закона за концесиите, така че никой след тях да не може да развали такъв концесионен договор. „Ако някой го развали, ще плати такива неустойки, все едно концесионерът си е експлоатирал летището 50 години. Възможността за разваляне на договора след неговото сключване е нулева“, предупреди Свиленски.