Георги Кадиев: Проблемите на София и Бургас са еднакви

Бургас: Клубът за активна политика към БСП-Бургас покани на кафе журналисти на среща с общинския съветник от София Георги Кадиев, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”

Бургас:

Клубът за активна политика към БСП-Бургас покани на кафе журналисти на среща с общинския съветник от София Георги Кадиев, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус” . Според социалистите между двата града при управлението на ГЕРБ има общи проблеми с инфраструктурата и боклука. По време на срещата с журналистите Атанас Зафиров от клуба за активна политика на БСП съобщи, че има развитие относно подадената жалба на клуба срещу Бойко Борисов по повод на изказването му, че „всички в БСП са без морал”. Делото е допуснато до първо разглеждане от Комисията за защита от дискриминацията и на 15 септември ще се проведе първото открито заседание. По повод на последната си инициатива „Кмете, слез на земята”, която бе инициирана по повод на това, че кметът наблюдава чрез програмата „Гугъл” Бургас от високо и е открил незаконен строеж, социалистите са направили официално запитване до "Гугъл Еарт", откъдето им отговорили, че въпросните снимки се актуализират веднъж на 1 до 3 години, което според тях си е пиар кампания от страна на общината. Същевременно от Клуба за активна политика изказаха задоволство, че от общината са реагирали веднага на подадените сигнали за сметищата в к-с „Изгрев” и те са били изчистени още същия ден.

По време на срещата Георги Кадиев, който е настоящ съветник от БСП в Общинския съвет в столицата, каза че проблемите и в София и в Бургас са до голяма степен еднакви. „Говорим за инфраструктура, за боклука, говорим за ниския административен капацитет както в Софийска община, така и в Бургаска община, каза Кадиев. Той допълни, че единствената му забележка към инициативите на клуба за активна политика в Бургас е, че в даден момент би трябвало да започнат да се търсят някакви решения. „Които независимо, че идват от опозиционна в случая партия в местното самоуправление са полезни, защото важното е градът да се управлява добре. Това, което ние направихме в София, например, е при приемането на бюджета за 2008 година, групата на БСП си пое кръста и предложи едно увеличаване на данъка, което не е нормално за една опозиционна партия, защото е непопулярно решение. Така или иначе това донесе на общината между 50 и 70 милиона лева”, допълни Кадиев. Той обясни, че в община Бургас вместо да се оплакват, че няма интерес на специалисти да заемат общински длъжности заради ниските заплати биха могли да предложат на Общинския съвет да приеме Наредба за допълнително стимулиране на общинските съветници. Такава има в София и с леки корекции тя би могла да заработи в Бургас. За да се привлече качествен административен персонал в общината, би моггро на служителите да се дават различни преференции като безплатно облекло, купони за храна, безплатни автобусни карти, записване с предимство децата на общинските служители в детските градини и ясли, което би привлякло млади и можещи хора. Според Кадиев един от големите проблеми на града е пътната инфраструктура. Бих искал да видя малко повече мисъл в местната община как ги решава тези неща, как се прави надлез, подлез, там където има проблеми - как се слагат светофари на пешеходни пътеки и как се прави така, че трафикът да бъде изведен извън града, каза Георги Кадиев. Той допълни, че ще продължат да поддържат контакти с клуба за актива политика към БСП - Бургас и да мислят за конкретни решения на проблемите в двата града.
Катя НИКОЛОВА