Анелия Клисарова: За какъв суперкомпютър говорим, ако не можем да организираме машинно гласуване?

Юли 13, 2019 Новини БСП в медиите 0 1958

Хората искат честни и прозрачни избори, демократична и правова държава

"Говорим, че сме много напред с IT технологиите, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър и суперинтелект, с който ще работим?" Това заяви пред Радио "Фокус" народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Анелия Клисарова. Тя обясни, че БСП е последователно и стои твърдо зад машинното гласуване. "Не бива да се нарушават демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Не трябва 3 месеца преди избори да се променя Изборният кодекс", коментира Клисарова. Тя обясни, че машинното гласуване има своите неоспорими предимства - гласува се по-бързо и по-лесно; където е гласувано с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко, а у нас те са много на избори - 7 %, при нормални стойности - 1-2%; резултатите се обработват много по-точно и бързо и няма протоколи, поправяни по 3-4 пъти, за да могат да се адаптират към желанието на някого.  

Клисарова отрече твърденията, че машинното гласуване ще струва по-скъпо. "Машините нямаше нужда да бъдат взимани под наем за 70% от стойността си, а можеха да бъдат купени и да бъдат използвани много избори подред", наблегна тя. Народният представител попита и защо да може да имаме, по думите на управляващите, скъпи избори за президент или европарламент, но не и за местния вот. Клисарова изрази несъгласие и с твърденията, че машинното гласуване не е подходящо за местни избори, защото технологията била сложна, листите по-дълги и написването на програмите за машините би било много трудно. По думите й точно при по-сложни и натоварени с информация процеси машините биха се справили по-бързо, лесно и точно.

Анелия Клисарова подчерта, че машинното гласуване е записано в закона и той не бива да се нарушава. "Хората искат честни и прозрачни избори, демократична и правова държава", подчерта тя. Проф. Клисарова призова- вместо да се водят спорове и да се правят опити за премахването на машинното гласуване, да използваме трите месеца за подготовка за машинното гласуване-  и ЦИК, и всички комисии, и българските граждани да бъдат готови до местните избори за използването на машините.