Попов за машинното гласуване: ГЕРБ ги е страх от вота на бъгарските граждани

Юли 12, 2019 Новини БСП в медиите 0 1156

12.07.2019г.

 „ГЕРБ направиха много, за да си осигурят местните избори - първо хвърлиха партиите на олигарсите с намаляването на субсидиите на 1 лев на глас, а сега искат да премахнат и машинното гласуване, което би довело до прозрачност. Страх ги е от вота на българските граждани, затова правят всичко, за да останат на власт“. Това заяви в ефира на БНТ секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той подчерта, че позицията на БСП по отношение на машинното гласуване е постоянна – за неговото въвеждане. Той уточни, че става въпрос и за принципи – не може понеделник или вторник да се внася законопроект, а в петък да се гледа без обществено обсъждане, без да са чути заинтересованите лица и организации и да представят своите позиции. По думите му това е причината народните представители от ПГ на левицата да не се регистрират в пленарна зала. Попов припомни и че една от причините „БСП за България“ да напусне парламента в началото на годината отново е била Изборният кодекс – опитите да бъдат премахвани преференции и машинното гласуване. Той обясни, че по отношение на другите закони левицата ще присъства в Народното събрание.

„Това е изключително важен въпрос. 3 месеца преди местните избори отново се прави промяна в Изборния кодекс. Стабилната държава не се основава на играта на проба-грешка“, категоричен бе социалистът. Той допълни, че вече 5 години се опитваме да въведем машинно гласуване и то съществува в сегашния Изборен кодекс. По думите му това е било достатъчно време да се видят техническите пропуски, които сега са възникнали. Според него те са решими и то дори не законодателно. „Най-големият проблем у нас е липсата на доверие в избирателната система. Затова е толкова ниска и избирателната активност. Машините повишават доверието в изборния процес“, коментира Попов.

Филип Попов обясни, че в над 1/3 от 3 хил. секции, където са били използвани машини на последните избори, е имало сгрешени протоколи и то не по вина на машините, а броят на недействителните бюлетини е изключително висок – 7%. Той подчерта, че прокарваните тези, затова че машините биха стрували много скъпо, не са верни - машините не са били закупени на евроизборите, а са били наети за 70% от стойността им.