Витанов пита Урсула фон дер Лайден за разделението на правата на работниците по оста Изток - Запад

Левицата в ЕП изслуша кандидата за председател на ЕК

Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от БСП Петър Витанов отправи редица въпроси към г-жа Урсула фон дер Лайден, кандидат за председател на Европейската комисия, която представи визията си за развитие на ЕС пред Групата на социалистите и демократите в ЕП днес в Брюксел. Той попита, какви конкретни мерки възнамерява тя да предприеме за избягване на разделението по оста Запад - Изток  - по отношение на въпроси като миграция, права на работниците, доходи. В допълнение, той попита и какви са вижданията й за европейската перспектива на Западните Балкани.

Г-жа фон дер Лайден наблегна на единството като водещ принцип при прилагането на европейските политики и подходи, особено по ключови за европейските граждани теми. Тя отбеляза, че вратите пред нови страни членки трябва да останат отворени, при спазване на задължителните критерии.

Г-жа фон дер Лайден постави акцент основно върху три аспекта от своята бъдеща програма. На първо място подчерта борбата с климатичните промени и мерките, които би следвало да бъдат реализирани в европейски мащаб -  намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 50% до 2030 година и нулеви нетни въглероден емисии до 2050 г. (т.н. климатична неутралност). На следващо място, кандидатът за председател на ЕК обърна внимание на стремежа към укрепване на социалните права  - най вече в подкрепа на баланса професионален - личен живот и увеличаване на възможностите на програма Еразъм. Не на последно място тя отбеляза и необходимостта от засилване на ролята на ЕС в световен план.

„В тази кампания социалистите водиха битка за фундаментална промяна в европейските политики и Франс Тимерманс беше лицето й. Резултатът от преговорите в Европейския съвет далеч не ни удовлетворява. На този етап обаче за нас е важно да обърнем дебата от обикновени пазарлъци за постове към сериозен разговор за политиките, които ЕС ще следва през следващите 5 години." Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след заседанието на групата на социалистите и демократите в ЕП днес, на което Урсула фон дер Лайден, кандидат за председател на Европейската комисия, представи визията си за развитие на ЕС.

"През изминалите няколко дни имахме редица подготвителни и координационни срещи на нашата парламентарна група и ПЕС, за да очертаем основните приоритети и червени линии, които бихме искали да видим в програмата на новия председател на ЕК, и от които зависи нашата подкрепа. На днешното изслушване поставихме множество конкретни теми, по които очакваме конкретни ангажименти от Урсула фон дер Лайен. На първо място е Социалният стълб – издигането на социалните права наравно с фискалните правила, които в момента връзват ръцете на националните правителства в социалната сфера и публичните инвестиции. Превръщането на Социалния стълб в задължителен план за действие би представлявал голямата промяна, за която хората ясно гласуваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на цялостен Младежки план, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена програма „Еразъм“, с адекватен бюджет, защото за нас инвестицията в хората, особено младите, е най-добрата. Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на кампанията, като първи заместник-председател на Комисията, Тимерманс водеше борба за отстояването на върховенството на закона и беше „наказан“ за това от Унгария и Полша. Сега кандидатът на десните фон дер Лайен разчита на подкрепата на тези правителства и техните евродепутати в Парламента. Очакваме гаранции, че върховенството на закона в ЕС и тя лично няма да станат заложник на тази сделка. За съжаление, днес не чухме адекватен отговор на поставените въпроси, нито конкретен ангажимент към социалистите“- отбеляза още Станишев.

Във вторник, 16 юли, кандидатът за председател на ЕК ще представи официално  платформата си в рамките на пленарното заседание на ЕП в Страсбург.