Иван Ченчев: Защо не чухте всички неправителствени организации, които искаха дебат по темата за субсидиите?

Не може да има социална справедливост в система, която е хвърлена в ръцете на олигархични кръгове

„Представители на управляващото мнозинство използват термина „социална справедливост“. От тяхната уста това звучи като „дървено желязо“. След като използват този термин и казват, че са последователни и са се вслушали в гласа на 2 милиона и половина граждани, да се чуди човек – как ги чуха след две години и половина. Прикривате престъпната грешка на министъра на финансите, която доведе до всичко това. Министърът на финансите се скри, цялото водено от него министерство липсва. Това ли е отношението на министерството към Народното събрание?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев от трибуната на Народното събрание. Той беше категоричен, че от БСП няма как да се съгласят да подкрепят промяна в такъв спешен порядък, след като от управляващото мнозинство са съобщили на всичките им пресконференции, че ще има обществено изслушване. „Защо не чухте всички неправителствени организации, които искаха дебат по тази тема? Призовавам ви да преосмислите гласуването. Не може да има социална справедливост в система, която е хвърлена в ръцете на олигархични кръгове“, заключи Ченчев.

Драгомир Стойнев: ГЕРБ ще изтрият демокрацията и прозрачността

Жалко е, но трябва да свикваме с пълзящия тоталитаризъм

„Днес не става въпрос директно да спорим за конкретна сума, а дали тя подкрепя политическия модел. За мнозинството не е важно каква сума ще бъде субсидията, а най-вече желанието да се смачка опозицията и да се промени функционирането на политическата система . Затова този 1 лев се налага силово”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той добави, че за функционирането на системата са алармирали неправителствени организации, академични среди, институти, анализатори - хора, които вероятно не подкрепят БСП.

„Политическата среда се променя, защото вие легитимирате един извънсистемен играч“, подчерта Драгомир Стойнев. По думите му този играч с направен референдум променя системата. „Този извънсистемен играч се подготвя за бъдещ коалиционен партньор след като вие бъдете погълнати и изядени от ГЕРБ”, обърна се той към ОП.

„Миналата година бяхме председатели на Съвета на ЕС, за съжаление се подготвя един балкански модел на финансиране. Ще го узаконите с вашите гласове“, посочи още зам.-председателят на ПГ на левицата. Той бе категоричен, че управляващите ще изтрият демокрацията и прозрачността. „Както казва министър-председателят- партиите ще бъдат купени от олигарсите. Вас това не ви притеснява, защото разполагате с целия държавен ресурс. Факт е, че вие знаете, че това е популизъм, но искате да го наложите силово”, коментира Драгомир Стойнев. Социалистът допълни, че след 30 години преход, отново има връщане назад и отбеляза, че му прави впечатление, че откакто ГЕРБ е на власт- начинът, по който се управляват институциите върви назад. „Би трябвало ние, като държавници, да умеем да начертаем пътя за развитие на България. Вие не го правите и това е основната разлика между ГЕРБ и БСП. Жалко е, но трябва да свикваме с пълзящия тоталитаризъм“, посочи още Драгомир Стойнев.

Красимир Янков: За всички е ясно, че сумата от 1 лев. за глас е недостатъчна

„Днес налагате едно временно решение, силово и изненадващо. То има за цел само да отмени действащите правила за субсидията, но не и да създаде някакви логични форми за финансиране на партиите”, обърна се народният представител от "БСП за България" Красимир Янков. Той добави, че по никакъв начин не може да се аргументира нито новият размер, нито защо това се прави точно сега. „За всички е ясно, че сумата от 1 лев за глас е недостатъчна, но така ще поставите партиите в зависимост от прищявките ви”, коментира още Янков. Той заяви, че е нужно нормално финансиране, в размер - достатъчен, за да функционират партиите нормално, а не популизъм.