Корнелия Нинова: Да решим въпроса със субсидиите държавнически

Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмени

В тази зала са приемани много закони, едни внасяни от опозицията, които са определяни от управляващите като лоши или обратното. Откакто аз съм в парламента, за пръв път в залата ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии, по същество, се изказаха против намаляването на субсидиите от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Никой не го иска и ще мине. Обяснението е: „Защото народът го иска”. Това не е вашият мотив, не ви вярвам, защото близо 2 млн. български пенсионери искат пенсиите им да бъдат преизчислени и ние многократно го предлагахме. Мнението на 2 млн. български пенсионери няма значение за вас. Странно е, може би поради отсъствието на Цветан Цветанов и липса на координация, това, че  всички колеги от ГЕРБ опровергаха г-н Борисов. Зададохте въпроса - кой е казал, че олигарсите ще превземат партиите? Бойко Борисов го каза. На 6.06.2019 г. в парламента той казва: „Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмени”.  А г-н Карадайъ каза, че тяхното предложение е надцакване по популизъм.

Уважаеми колеги,

Събрали сме се тук, за да градим държава и да поддържаме правов ред. Какво правим? Надцаквате се по популизъм, признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще гласувате за това намаляване. Явно не е, защото народът го иска- в други случаи не се съобразявате с народа. Може би е, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот. Тук ще изтъкна едно противоречие на ДПС и ГЕРБ, защото вие сте тези, които решавате, а патриотите са ви смокиново листо. Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на мюфтийството и да се спре външното финансиране и да им се даде държавна субсидия, за да няма външно влияние върху религиите в България. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през политическата класа, която взема решенията и която трябва да гарантира суверенитета на държавата. Уважаеми колеги от ГЕРБ,  не си слушате премиера и това е. Изглежда ние повече следим какво говори. Твърдите, че е спечелил избори без нито един лев и с двата заложени апартамента на Цветанов и Борисов. В същия този ден, в който той каза: „Ей сега бизнесът ще превземе партиите“, каза следното: „За радост, когато бях кандидат и избран за кмет, Ханс Зайдел и Конрад Аденауер спонсорираха кампанията ни. Външни интереси са спонсорирали ГЕРБ, за да стартират в политиката. Слава богу, европейски и легитимни, но я си представете, че не са европейски и легитимни. Защото в този закон, уважаема голяма коалиция от всички партии, освен БСП, не слагате никакви ограничения на бизнеса – дали да е такъв, който да взима обществени поръчки, дали да не дължи данъци на хазната, дали да не са външни интереси, дали да не прокарват някакви други интереси – няма никакви ограничения. Свободно, целият свят може да влиза и да инвестира в българските партии. Тези партии на кого ще бъдат верни – на тези, които ги издържат, за да съществуват и да не умрат или на избирателите, които са ни изпратили тук. Защо го правите – пак задавам този въпрос. Смятам, че има една цел – и това е опозицията, опозицията БСП.

Уважаеми колеги, 

Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението, вземете постове и пари – отказахме ви. Заради безпринципната ви политика. Второ – беше тоягата. Три години ни наказвате – бой, клевети, обиди, включително сегашната ви дъвка за „фалита на БСП“. И това не успяхте – да смачкате опозицията. Сега сте решили – финансово наказание, за да унищожите опозицията. Добре, ще оцелеем. Големият въпрос не е за БСП – днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че рушите устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията, на многопартийната система, на откритостта и на работата на партиите в името на народа. С това, което правите, няма да решите най-важния въпрос – задкусилието и паралелната държава. Не само, че не го решавате – увеличавате го.

Всички повтаряте, че не сме направили предложения. Сега мога ли да кажа защо лъжете. Госпожа Дариткова, поканихме ли ви на разговори, дискусии, с конкретни предложения и изчисления? Уважаеми патриоти, поканихме ли ви на разговори и дискусии? ДПС, поканихме ли ви? Поехме ли тази инициатива? Вие отказахте ли да дойдете да гледаме числа, финанси, възможности, така че да намалим субсидията, защото наистина обществото иска да харчим по-малко пари. Но да не правим партиите зависими от мафията. Поканихме ли ви? Отказахте да дойдете. Поканихте ли ни на вашите задкулисни разговори? Не. Тоест, ясно е вече пред обществото всичко. Събрахте се всички и си го решихте, срещу опозицията.

Уважаеми колеги, 

Достатъчно днес спорихме и се карахме – къде със сериозни аргументи, къде недотам. Призовавам ви – дайте да спрем това. Да седнем разумно, с аргументи, всички – държавнически, да решим въпроса. Да намалим субсидията, но да не допускаме външни на България, вътрешни мафиотски и каквито искате други интереси в политиката на страната. Имаме най-висша цел – първо суверенитетът на държавата, второ – правовата държава и многопартийната система, за да отговорим на очакванията на обществото. Можем да го направим. Има решение, стига да има разум.