Зарков към управляващите: Не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите

04.07.2019 г.

„Не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите. Не говоря за цифрите,  а за начина, по който водите дебати и налагате решения. Дебатът за субсидията ще завърши така, както започна –скандално, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори по този въпрос през последните седмици –  нищо не се каза по същество. Ако това беше целта ви - публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните теми на българското общество – успяхте.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

По думите му управляващите остават слепи и глухи за онези, които протестират.  „Наказвате тези, които са по-слаби, за да укрепите тези, които са по-силни. Точно както строителят и инвеститор на Черноморието е защитен от закона, а човекът с палатката – не, точно така големите и силни партии и тези, които са във властта, имат пари, а тези, които се борят за обществено внимание, пари – няма да имат. Това е идеята на този закон“, категоричен бе Зарков.  Той подчерта, че всички партии са проспали един референдум и това е грях, който тепърва ще тежи. Социалистът изтъкна, че публичният дебат, който е поведен през последните седмици, не отговаря на елементарните условия за сериозността на въпроса, който се разглежда

„Олигарсите няма да станат министри на заплати, те ще си ги напазаруват, този път официално. Най-страшното е, че няма човек в залата, който да не знае какво точно се случва. ДПС считат , че като играят тази игра, ще ни надхитрят. Ще пуснат нещо, което знаят, че е неправилно, както са го заявявали нееднократно, за да просъществува пробив на друго място. Другите ще гласуват, защото така мислят отдавна, а трети- защото отдавна са загубили дори мисълта, че имат собствена воля.  В крайна сметка – цялата политическа система и целият български народ ще плати този 1 лев и ще го плати с рестото. Това е пътят към дъното, пътят на отричане на политическия плурализъм“, заключи Зарков.

Пенчо Милков: ГЕРБ и ДПС – новата бизнес коалиция

„Никога не се е отстъпвало от принципа на централно субсидиране на партиите, откакто съществува, защото то е щит. Когато махаш публичното финансиране, отваряш вратата за частното, а от това се отварят много въпроси, свързани с функционирането на партиите, определянето на листите и много други”, категоричен бе народният представител Пенчо Милков. Той коментира, че финансирането трябва да бъде обвързано с броя на гласовете, които партията е получила и начините, по които разходва средствата си. „Отново ГЕРБ и ДПС предлагат решение, което ще одобрят взаимно. Спойващият интерес между двете партии е бизнес интересът. Новата коалиция ГЕРБ и ДПС е базирана на бизнес интересите, това е новата бизнес коалиция”, заяви Милков. Той каза още, че това което се случва в парламента днес, е вредно и призова колегите си да гласуват против намаляването на субсидията на 1 лев за глас.

Иван Иванов: ГЕРБ са лицемери, целта им е да се разправят с опозицията

„Днес обсъждаме намаляването на партийните субсидии, защото ГЕРБ са лицемери и две години не си спомниха за референдума за размера на субсидиите на партиите. Припомниха си волята на гражданите, след като бе установено, че в министерство на финансите е извършено прeстъпление, премиерът първосигнално реши, че субсидиите трябва да бъдат намалени”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той коментира, че  управляващите за съжаление не са разбрали исканията на хората, изразени чрез референдума. „Тогава българите казаха на политиците или да влязат в релси, или ще бъдат изметени. Днес ще гласуваме текстове, които не са съгласувани с обществото и партиите, защото никой от мнозинството не поиска да чуе- защо хората искат субсидията на партиите да  бъде намалена”, категоричен бе социалистът. Иван Иванов бе категоричен, че целта на намаляването на субсидиите на 1 лев за глас е не да се отговори на исканията на хората, а ГЕРБ да решат вътрешните си проблеми и да се разправят с опозицията, която почти ги бутна от власт.

Антон Кутев: Популизмът представлява постоянно отклоняване от реалните проблеми - ниските доходи, сриващото се здравеопазване, социалната система

„В момента се занимаваме с публично самоомерзение на всичко онова, което народът нарича политическа класа. Едно от основанията тази прослойка да бъде мразена са такива мероприятия като това, което правим в момента. Причината за това е – съвременният политически живот, воден натрапчиво към популизма. В момента се опитваме да надминем всички възможните граници на популизма. Имам проблем с популизма – той представлява постоянно отклоняване от реалната тематика. Реалната тематика са изключително ниските доходи, сриващото се здравеопазване, социалната система, която е на издъхване. Това са реалните проблеми“, категоричен бе зам.-председателят ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

Попов към управляващите:  Честито, сложихте България официално на сергията за продан

„Това, което обсъждаме,  не е изменение на Закона за държавния бюджет, а закон за убийството на демокрацията и плурализма в България. Това е и закон за връщане на мутренските времена в България, даващ старт на публичната продан на партиите, узаконяващ корупцията, който отваря широко вратите за чуждо влияние, който унищожава националната сигурност”, категоричен бе секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов. Той добави, че демокрацията не е даденост, а постижение, достигнато с множество стъпки, една от които е прозрачното държавно финансиране на партиите. „С намаляването на субсидията Народното събрание ще се превърне в общо събрание на частните интереси в България, а Министерски съвет може би ще стане борд на директорите. Честито, сложихте България официално на сергията за продан”, обърна се Попов към управляващите.