Атанас Костадинов: Политиката и енергетиката станаха поле за мечтите на всякакви хора, които виждат печалба от тях

Юни 30, 2019 Новини БСП в медиите 0 846

30.06.2019

"В последните години политиката и енергетиката започват да си приличат и по това, че стават поле на мечтите на всякакви хора и компании, които виждат печалба от тях". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов пред БНР. Във връзка със закупуването на дяловете на ЧЕЗ от "Еврохолд", той коментира, че не можем да правим компромис със сектор, значим за националната сигурност, какъвто е енергетиката и голямо ЕРП като ЧЕЗ- да бъде купувано от фирма с малък опит или без опит. "Когато енергетиката в България се раздържавяване към компаниите, които я приватизираха, имаше много ясни критерии за опита и финансовата им стабилност. Сега тези критерии останаха в небитието и всеки може да си помисли да стане енергетик, закупувайки ЕРП", коментира още Костадинов. Народният представител добави, че е добре да има български фирми, които да имат смелостта да направят такава голяма крачка. "Компетентните органи -  КЗК, КФН и КЕВР трябва да проверят дали компанията, която иска да замести ЧЕЗ, е пригодена за работа в енергийния сектор", каза още той . Атанас Костадинов бе категоричен, че народните представители трябва ясно да определят българския национален приоритет в енергетиката и да го отстояват, независимо от политическите си различия.

Атанас Костадинов коментира и оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев- обясни, че този въпрос не трябва да се политизира, а да се изясни напълно. "Изсветляването на процесите в българската енергетика върви с много бавни и малки крачки, но не трябва да се отказваме", каза още Костадинов. Социалистът добави, че енергетиката е сектор, в който има всякакви внушения, неясноти и догадки и те не благоприятстват за развитието му.

В коментар на днешното заседание на НС на БСП, Атанас Костадинов каза, че БСП е преминала през трудни и тежки моменти и всеки трябва да направи своите изводи. "На заседанието на Конгреса и грешките, и правилните моменти бяха много ясно отчетени. Не смятам, че вътре в партията има сътресение по отношение на лидерството на Корнелия Нинова", заяви Атанас Костадинов.