Георги Свиленски : АПИ забави достъпа до информация с шест месеца

Юни 28, 2019 Новини БСП в медиите 0 745

28.06.2019

„Решението за позволяване на достъп до техническата документация за строителството  на автомагистралите Хемус, Струма, Тракия, Марица, пътя Видин-Монтана и Околовръстния път за София беше забавено с шест месеца“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той уточни, че информацията е нужна на БСП , за да бъде съпоставена с резултатите от анализа на асфалта, който трябваше да бъде извършен от независима лаборатория.

„Вместо АПИ да съдейства, те ни изпратиха писмо, което казва- елате следващите 20 дни един по един в архива на агенцията да се запознаете с проектите“, уточни Свиленски. Социалистът поясни, че те  са нужни, когато се извършват лабораторни изследвания. „За съжаление съпротивата е огромна, защото ще стане ясно колко много милиони български левове и европейски средства са отклонени от строежите на т.нар. от Борисов магистрали“, коментира Георги Свиленски.

 „Когато независимите лаборатории направят изследвания, ще се констатира какви са българските пътища и че магистрала, която е трябвало да има 10см асфалт- има 4 см и всичко това позволява толкова хора да загиват по българските пътища“, заяви народният представител.  Свиленски  обеща да постави въпроса за отказа от информация за качеството на изградените от Бойко Борисов магистрали пред европейските институции.