Филип Попов: Министър Ананиев да преосмисли политиката си за унищожаване на здравеопазването

28.06.2019

„Темата за закриване на отделения в областните болници във Видин, Враца и Монтана касае живота и здравето на хиляди български граждани – деца и възрастни, оцеляващи в трите области”. Това каза секретарят на ПГ на”БСП за България” Филип Попов пред журналисти в парламента. Дой припомни, че  вчера социалистите са поканили министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да дойде в парламента и да обясни намеренията си, но той не го е направил.  „Днес отново настояхме той да дойде, но министър Ананиев не намери време да го направи. Настояваме го, защото хората от трите области са отчаяни, затова народните представители от ПГ на „БСП за България” се обърнахме към министъра с позиция, в която настояваме той да преосмисли тази своя политика за унищожаване на българското здравеопазване”, коментира Филип Попов

Илиян Тимчев: Решението на Ананиев е пагубно за здравеопазването в Северозападния регион

„В писмо до министър Ананиев, народните представители от ПГ на „БСП за България“ от областите Видин, Монтана и Враца заявяваме своето категорично несъгласие с оповестените от него „мерки“ за справяне с проблемите на здравеопазването в региона. Категорично сме против странните идеи, които той има за решаването на проблемите в здравеопазването с готовността си да направи преструктуриране на областните болници във Видин, Монтана и Враца, закривайки нерентабилните им отделения”, заяви народният представител д-р Илиян Тимчев.  Той добави, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването и те работят. Тимчев цитира и част от писмото на социалистите до министъра: „С това си решение Вие, г-н министър, нарушавате основни здравни права на хората от тези области, гарантирани им от Конституцията на Република България. Ще увеличите напрежението в системата, което съществува от години в този регион, вместо обратното и това ще накара много лекари и медицински специалисти да потърсят спасение другаде”. Той заяви още, че социалистите настояват министърът на здравеопазването да преосмисли своето решение. „За нас то е пагубно за системата на здравеопазването в региона и обрича цели области на това техните жители да са лишени от качествена, навременна и адекватна медицинска помощ. Областните болници на Видин, Монтана и Враца са неизменна част от здравната карта на страната и нека останат в това си качество като основен стълб на здравеопазването в региона”, призова той.

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването не е супермаркет

„От две години БСП предлага конкретни решения за решаване на проблемите в здравеопазването, които сме записали и във „Визия за България”, припомни народният представител проф. Георги Михайлов и добави, че социалистите за категорични, че е нужна промяна на модела на финансиране на болниците. Той заяви, че няма как трите болници да бъдат лишени от стратегически отделения, защото целта на здравеопазването е комплексно обслужване на българските граждани. „Не е възможно един пациент да бъде лекуван от неврологично заболяване във Видин, а ако през това време получи кардиологични усложнения, да бъде транспортиран във Враца. Това е изключително несериозно, не можеш да закриеш отделение, защото не може да си направи оборота.Здравеопазването не е супермаркет”, категоричен бе Михайлов. Той коментира, че тези проблеми са се появили още през миналата година заради неумели управленски решения и работа на парче. „Затова БСП предложи всички болници да бъдат със статут на лечебни заведения и да не бъдат търговски дружества. Докато това статукво продължава, нищо няма да може да се промени”, заяви още народният представител.