Явор Божанков : С темата за субсидиите ГЕРБ отклоняват вниманието от поскъпването на самолетите и отказа за Шенген

Юни 27, 2019 Новини БСП в медиите 0 1116

27.06.2019

„С темата за субсидиите ГЕРБ отклоняват вниманието от поскъпването на самолетите и отказа за Шенген. Това са сериозни теми, от които загубихме много”. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред  БНР. Той коментира, че очевидно субсидиите   трябва да се намалят. „Някои от партиите държат на влог огромни суми суми, което говори, че сумата е завишена.Според нас трябва да се направи добър анализ и субсидията да бъде  разходоориентирана. Тя не трябва да бъде нито много малка, за да не отидат политическите партии в сивия сектор, нито много голяма, за да печелят”, каза Божанков. Той допълни, че БСП първа е подела инициатива за консенсус с останалите политически сили за размера на финансирането от държавата, а и от левицата са се срещнали с представители на неправителствения сектор.

„От референдума досега ГЕРБ управляват. Ако искаха, отдавна щяха до прокарат закона, но не това е целта им.Това е удар срещу опозицията”, обясни народният представител и добави, че  предложението за драстично намаляване на субсидиите се прави  по средата на годината, когато всяка партия е планирала своите разходи до края. „ГЕРБ управляват с аномалии  и липса на експертиза в законодателството. Това е критичен проблем за обществото”, отбеляза Явор Божанков и припомни увеличението на съдебните такси от 15 лв. на хиляди левове.

„Популизмът винаги започва с аплодисменти, но когато стане реалност, завършва зле. Ударът  не е срещу опозицията, а срещу милион души, които са подкрепили БСП. Ако  ГЕРБ печелят краткосрочно, цялата политическа система губи дългосрочно”, заяви социалистът. Той допълни, че партиите да се финансират от фирмите би било връщане десетилетие назад. „БСП има структури във всяко населено място в страната. Дори и в най-мъничките селца БСП има партийни организации, които са жизнени и водят партиен живот”, коментира Явор Божанков.  Той поясни,  че е нормално голяма партия, като БСП, да има големи разходи за структурите.