Драгомир Стойнев: Народните представители от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля - те са просто придатък на министър- председателя

Отказът за обществен разговор за финансирането на партиите е показен разстрел на демокрацията

„Отсъствието от дебат за партийната субсидия означава, че народните представители от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля. Те са  просто обикновен придатък на министър-председателя“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и припомни, че от БСП са заявили, че ще поканят всички политически сили на диалог относно размера на партийните субсидии. По думите му те са отправили официални покани към трите основни политически сили, а от ГЕРБ са отговорили, че те няма да се явят на срещата, защото мнението им е, че партийната субсидия трябва да бъде 1 лев на реален глас. „Очаквахме Обединените патриоти, но те отсъстват. В 12:15 часа очакваме ДПС“, коментира Стойнев.

„Отказът на депутатите на ГЕРБ и ОП от парламентарен и обществен разговор по темата за финансирането на политически партии за нас означава няколко неща. На първо място – това е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията“, категоричен бе народният представител. Той изрази мнение, че неприсъствието на ГЕРБ и ОП в дебатите означава още превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само на една политическа партия – ГЕРБ и на техните сателити от ОП. По думите му това означава още унищожаване на опозицията и показен разстрел на демокрацията, това е и доказателство, че е в ход опит за пълното овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс.

„Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Това означава прекратяване на нормалната партийна дейност. Това означава и намаляващи шансове за опозицията да бъде чута и да предложи своята алтернатива. За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем - те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов и административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта. БСП ще продължи този разговор , въпреки огромния натиск. Ще обясним на всички – най-вече на европейските ни партньори, че в момента в страната има процес на пълзяща диктатура. Считаме , че на това трябва да се даде мощен отпор - както на национално, така и на европейско ниво“, категоричен бе Стойнев. Той изрази съжаление, че народните представители нямат мнение и отсъстват от дебата и още веднъж подчерта, че от БСП са имали конкретни позиции. „Явно има парламент, в който не е необходимо да се води дебат, а просто трябва да се натискат копчета. Надявам се управляващите да си помислят върху това, което се случва и върху политиките, които ще водят оттук нататък. Вече става въпрос за българската демокрация“, заключи Драгомир Стойнев.