Валери Жаблянов: Отбелязваме ръст на гласовете за БСП

Юни 16, 2019 Новини БСП 0 657

Не успяхме да превърнем изборите от „европейски“ в „национални”

„Не успяхме да превърнем изборите от „европейски“ в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие“ срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори през 2017 г.” Това пише в изводите на доклада „За резултатите от проведените избори на 26 май 2019 г. за членове на ЕП и задачите на БСП за участие в предстаящите избори за местна власт” на НС на БСП, прочетен от Валери Жаблянов, член на ИБ на БСП, на заседанието на 49 Конгрес на БСП. В документа се казва още, че избирателите не са видели в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешнополитическата обстановка в страната, като това се потвърждава от активността на вота. „В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот“, се изтъква в документа.  

В изводите се казва още, че и двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на изминалите избори. „Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5.5% през 2017 г. и 6.8% сега). БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на Европейски избори 2019 г. – да ги спечели, така че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори", се казва в доклада. Жаблянов прочете още, че за постигането на тази цел е било необходимо да бъдат спечелени поне 2/3 от гласовете за БСП, подадени на парламентарните избори през 2017 г. В документа се изразява съжаление, че БСП не е могла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Констатирано е, че левицата не е съумяла ефективно да противодейства на включилия се в кампанията министър-председател.

„Безспорно трябва да отбележим ръст на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление”, се казва още в доклада, представен от Валери Жаблянов.