Мирчев: Демонстрацията по залавяне на престъпник не е подходяща за деца от детската градина

14.06.2019

„Демонстрацията по залавяне на престъпник не е подходяща за деца от детската градина“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев от парламентарната трибуна по повод инцидент с пострадали деца от Силистра на мероприятие, организирано от полицията и община Силистра на 31.05.2019 г. Той цитира мнение на психолози, според което такъв тип демонстрация би могла да се покаже на ученици от по-горните класове, но не и на толкова малки деца. „По време на тази демонстрация има ярки сцени на насилие. Децата не биха могли да възприемат правилно действията на полицаите, дори ефектът може да бъде обратен – насилието да бъде включено в детските игри“, допълни Мирчев.
Народният представител попита министъра на вътрешните работи- по какъв начин МВР оценява придобитата квалификация на полицаите за боравене с бойни средства – защо е допуснато използване на истински боеприпаси и кой от областната дирекция на МВР-Силистра е отговарял за мероприятието и обезпечаване на сигурността на децата. „Разполагам със заповед на директора на полицията в Силистра, в която изрично пише, че за целта на това мероприятие трябва да бъдат използвани халосни боеприпаси. Кой е позволил да се използват истински боеприпаси? Има ли становище, стигнало до министъра, че тези гранати са негодни и трябва да бъдат бракувани и ако има такова, защо не са?“, попита още той.
Според Мирчев единственото успокоително нещо в тази ситуация е, че учителка е спасила едно от децата, като го е измъкнала от пламъците. „Всичко друго в тази история е нелепо. Самият факт, че има три ранени деца, едно от които тежко, показва, че не са взети никакви мерки за предпазване живота и здравето на децата“, каза още Стоян Мирчев.