Весела Лечева: Корнелия Нинова заложи перспектива за младите и амбициозни хора в БСП

Юни 09, 2019 Новини БСП 0 1304

09.06.2019

"Може би не успяхме да дооценим, че европейските избори няма как да бъдат превърнати в парламентарни избори. Характерът на европейските дебати няма как да бъде прехвърлен като дебат за вътрешните проблеми и може би това ни отдалечи от така желаната победа. Голяма част от българските граждани искат промяна на модела заради стандарта им на живот.  Трудно е да се обясни как нашите евродепутати могат да защитят техните интереси, за да бъде сменен моделът в България. В крайна сметка Борисов иззе медийното пространство." Това заяви зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева по БНР. Тя каза още, промяната на модела, който БСП предлага, е свързан с преодоляването на социалните неравенства, повишаване на доходите с една по-разумна бюджетна политика и разумно харчене на парите на българските данъкоплатци.

По повод предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев, Лечева коментира: "В нашата партия винаги има дебати и дискусии, свързани с битието на гражданите, както и с демократичното, правилното функциониране на политическата система в България. Това, което предлагат ГЕРБ, застрашава демократичното съществуване на политическата система в България. Ние сме за разумен дебат в парламента по отношение на финансирането на партиите. Докато България е най-бедната държава в ЕС, този въпрос ще продължи да се появява".  Тя поясни още, че сега се повдига въпросът за субсидиите, а утре може да бъде броят на депутатите и подчерта, че в крайна сметка е нужно да бъдем разумни и да се борим за оцеляване на демократичната политическа система. "Трябва да бъде преодоляно социалното неравенство, а доходите ни да започнат да достигат поне предпоследните в ЕС - Румъния, например", посочи още тя.

"Видяхме как се харчат парите на българските данъкоплатци - по време на тази кампания се раздадоха 100-200 млн. само в рамките на 2 седмици и това трябва да бъде преустановено. Разбира се, че за тях е лесно субсидията да бъде дори 0 лв. Те си държат субсидията на влог - как си правят тогава кампаниите, с какви средства?", попита Лечева. Тя обърна внимание, че кампанията на ГЕРБ видно не е евтина и че от БСП са водили открита, честна, скромна кампания, а битката с опонента не е била равностойна. По думите й начинът на разходване на парите на данъкоплатците е неефективен и затова сме на последно място по доходи в Европейския съюз.

По повод ситуацията в БСП, Лечева коментира: "Корнелия Нинова стана председател с няколко промени вътре в партията. Тя заяви, че променяме партията и искаме да променим модела на управление на България. Предложи нов Устав, с нов начин на избор на председател, с мандатност, заложи перспектива за младите и амбициозни хора - да не се затваря партията". Тя изрази мнение, че връщането на старите уставни постановки е абсолютно неприемливо. Според нея оставката е бил осъзнат и принципен акт. "В структурата на БСП Корнелия Нинова е безспорен лидер", заключи Лечева.