Крум Зарков към управляващите: Вече предложихте субсидията да бъде 1 лв., но ако ги смятате за 5 лв. или 6 лв., нищо не се променя

Филип Попов: ГЕРБ колко пари получиха след 2016 г и защо Борисов не ги върна?

„За пореден път в Народното събрание се занимаваме с проблем, който не бе идентифициран от институциите, а от медиите и това е показателно. Още по-показателен е начинът, по който институциите реагираха - министерството на финансите побърза да отхвърли всякаква вина от себе си и обясни, че законът е виновен, а Министерският съвет внесе скоростно законопроект, който разглеждаме сега”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков при обсъждането на промените в Закона за политическите партии.  Той добави, че единствено прокуратурата е реагирала адекватно и  е образувала проверка.  „Заключенията от тази проверка правят на пух и прах тезите, заложени в законопроекта на управляващите”, заяви Зарков. Той коментира, че в действащия закон се казва, че за получен действителен глас се дължат 11 лв. „Какво неясно има в тези думи? Има ли някакво съмнение за когото и да било, че законодателят е искал да постанови 11 лв. за всеки получен глас? Защо се получава някаква формула, която отива извън тези 11 лв.?”, попита народният представител. Той припомни, че от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и правосъдния министър Данаил Кирилов става ясно, че налице е объркване в начина, по който се определя субсидията и в разпределението на мандатите в парламента спрямо резултата на всяка партия. Зарков добави, че в единия случай се прилагат сложни математически формули и се разпределя остатък спрямо 240-те места в парламента. „Това няма никакво отношение по начина, по който се определя субсидията, защото води до това- неполучени гласове да бъдат разпределяни към партиите”, категоричен бе Крум Зарков.  Той заяви, че тази заблуда е скандална и необяснима. „Вторият проблем идва от прословутото квадратче „не подкрепям никого”. То също се разпределя към получаваната от партиите субсидия. Така се получава-  че хора, които са отишли, за да изразят неодобрението си всички партии, всъщност ги финансират”, обясни социалистът. Крум Зарков припомни, че в предишния парламент Данаил Кирилов, като народен представител, е поставил този въпрос и е направил поправка, за да не се получи така, че „не подкрепям никого” да се смята при разпределяне на субсидията. „След като парламентът гласува тази поправка, министерството на финансите започва да прави точно обратното”, добави той.

Крум Зарков заяви още, че в  парламента са приемани неясни закони, но този не е такъв. Той обясни, че дори прокуратурата казва, че проблемът се получава „поради възникнало заблуждение” не заради грешен закон, а заради заблуждение. „Министерският съвет трябва да има отношение по това- какви закони внася и как ги прилага в отделните ведомства. Управляващите вече сте предложили субсидията да бъде 1 лв. за  глас, но ако ги смятате за 5 или 6, нищо не се променя”, завърши Крум Зарков.

„ГЕРБ колко пари получиха след 2016 г.? Защо Бойко Борисов, като министър-председател, не върна парите, получени над тези 11 лв.? Другите партии какво направиха? Абсурдно е ГЕРБ да обвиняват която и да е политическа сила и най-много БСП, защото тя е виновна най-вероятно и за Озоновата дупка“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Според него Министерството на финансите не си е свършило работата, защото до 2016 г. и въвеждането на квадратчето „не подкрепям никого“, законът е бил ясен. „Заповедта на министъра е въвела в заблуждение директора на дирекцията. Министърът не е извършил контрол, както е по закон, и сега ГЕРБ променят закона. Защо променят закона? До 2016 г. не е ли имало политически партии, коалиции, народни представители? Когато говорим за морал, моралът на Борисов се простира само до апартаментите“, каза още Попов.