БСП внася пакет закони за справяне с бедността, неравенствата и демографската криза

Корнелия Нинова: Ако слушаме логиката на Борисов, цяла Европа се управлява от социалисти-популисти

Тази седмица ПГ на „БСП за България“ започваме внасяне на няколко законопроекта, не за пръв път, може би за трети. Бихме искали с тях да решим част от проблемите по темите бедност и неравенства. Последната половин година няколко пъти се увеличават цените на ток, парно, вода, инфлацията расте, а близо 2 млн. души живеят под прага на бедността. 

Ето защо, от днес започваме със следните законодателни инициативи. Първо, внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките. С предложението, което правим, у тях ще остане в повече доход от 600 лв. Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юни отново на ток, парно и топла вода. Последователни сме в политиката чрез нашите законодателни инициативи да помагаме на най-уязвимите групи и по най-наболелите проблеми – демографска катастрофа, бедност и неравенства.  

Според думите на премиера икономиката се развива възходящо, има приходи в бюджета от спряната контрабанда, има излишък – по последни данни 2,6 млрд. лв. Това са пари, изработени от всички български граждани и смятаме, че е абсолютно нормално да стигнат до тях, най-вече чрез политика за доходите. Време е за сериозен разговор за приоритети в политиката в България. За нас това са приоритетите – демографска катастрофа, доходи и неравенства. Знаем, че сега ще ни залеят с обяснения - как това не може да стане, как е популизъм. Вчера чух от бивш член на БКП, Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ.  Имам няколко въпроса – кога точно г-жа Меркел е станала социалист-популист, който харчи чужди пари? В Германия има диференциран ДДС на храни, книги и медицински услуги. Кога точно колегите му от ЕНП в Австрия, които управляваха страната, са станали и те социалисти-популисти, тъй като и там имаме намален ДДС? Или г-н Орбан в Унгария, където има 5% ДДС върху лекарствата. Ако слушаме логиката на Борисов, цяла Европа се управлява от социалисти-популисти, които провеждат невъзможна политика чрез намаляване на ДДС.

Другото, което чухме вчера е, че няма безплатни услуги и не може да има. Вярно е, че европейските избори минаха, но е хубаво нашият премиер да се поучи от някои европейски практики и то също от неговото политическо семейство, ако не вярва на българските социалисти. Г-жа Меркел въведе в Берлин, Хамбург, Хесен, Долна Саксония и други провинции безплатни детски градини. В Гърция има безплатно образование на студенти. В Австрия - безплатно висше образование. Същото е в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия. В Австрия има безплатно базисно здравеопазване за всички граждани, същото е в Норвегия, Испания и Швеция. Това е европейска практика на политици, които са загрижени за най-важното – жизненият стандарт на своите сънародници. Призоваваме другите политически партии в парламента към разумен разговор, с аргументи, за истинска политика по най-болезнената тема в България – бедност, неравенства и демографска катастрофа. Нека оставим вицовете и лакардиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решение на тези проблеми.  Обръщам се към колегите, които ще имат тези законопроекти до края на седмицата, да ги разгледат и ги каним на разговор по тези въпроси.