Явор Божанков : Имаме съмнения за купен вот на много места в страната

Юни 05, 2019 Новини БСП в медиите 0 1454

05.06.2019

„В област Велико Търново БСП губи само с 86 гласа, но когато се погледне детайлно, данните са наистина интересни. Оказва, се че втората част от листата на ГЕРБ – от номер 10 нататък, правят изключително много преференции в определени села”, заяви пред БСТВ народният представител от "ПГ на БСП за България"  Явор Божанков. Той изрази съмнение, че това е възможно и даде обяснение : „Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел в някои населени места има по 4-5 преференции, а хора, които никога не са стъпвали в населеното място, и не са правели преференциална кампания имат по над 40 преференции. Нашето съмнение е, че по този начин се броят купени или контролирани гласове.”, коментира Божанков, като поясни, че това се повтаря и в много други населени места. „Например – за Горна Оряховица преброихме 500 такива гласа. Съответният кандидат има в две селски секции около 80 гласа, в цялата останала област няма гласове на друго място”, каза народният представител, като обясни, че купените гласове натежават при ниска избирателна активност, каквато имаше на тези избори. Той обаче изрази очакване, че на  местните избори ще има по-висока активност.

Относно връщането на "ПГ на БСП за България" в парламента  Божанков заяви, че левицата продължава  да работи  по отношение на социалния статус на българина и темите за корупцията.  „Големият проблем на България е, че един човек управлява еднолично. Това, че има оставки, не променя модела”, коментира народният представител.

По повод скандала с къщата за гости на братовчеда на кмета на Горна Оряховица, Явор Божанков заяви, че все още няма резултати от проверката. „От служител в БДЖ, изведнъж, когато братовчед му става кмет, рязко му потръгва в живота”, изрази съмнения той.

Относно думите на министър – председателя, че и магаре да върже, ще бъде избрано, Божанков коментира, че това е дълбока обида към българският народ. За публичните изяви на Борисов той заключи, че поведението на министър – председателя гъделичка ниските страсти.