Иво Христов: Изборният резултат е победа на апатията над демокрацията

Юни 03, 2019 Новини БСП в медиите 0 798

Очаквах ГЕРБ да се срине напълно

"Огорчен съм от изборния резултат. Удовлетворението от това, че съм избран не може да засенчи огорчението от общия резултат, който е победа на апатията над здравия разум, на автокрацията над демокрацията." Това каза евродепутатът от "БСП за България" Иво Христов по БТВ. Той коментира, че от гледна точка на политолога- това е победа на ГЕРБ над БСП и останалите партии, но от гледна точка на историята- е морално поражение на България. "Очаквах ГЕРБ да се срине напълно, тъй като няма нормално общество, което да толерира корупцията - осветлена, документирана, показана и заснета, с всичките й асансьори и къщи за гости и с оправданието на нейните лица. Никое общество не би толерирало подобна партия. Оказа се, че българското общество е склонно е да преглътне и това", каза още Христов. Той добави, че има съмнения в резултата от вота, но не е партия да го оспори или съд, за да го прецени. Но от наблюденията му в страната и прочита на резултатите не е убеден, че са обективни, но няма гражданска енергия, която да ги  оспори.

"Гледам този проповедник на любовта, бивш охранител, със своята фланелка -  небръснат, който обяснява как е бил братовчед си преди време, а сега е бил противниците си, обграден от охранители. Той говори - кой сеел омраза. Кадрите опровергават посланието му", коментира Иво Христов думите на премиера Бойко Борисов, че БСП са излъчили омраза по време на предизборната си кампания.

Според него, когато президентът има позиция срещу корупцията, тя е срещу обществен порок, а когато ГЕРБ реагират като опарени- то е, защото са се припознали. Той добави, че Цветан Цветанов е спечелил изборите на ГЕРБ, но не върви това да се признае от Бойко Борисов и заключи, че резултатът от изборите не е демотивирал лидера на БСП Корнелия Нинова, а точно обратното.