Кирил Добрев: По-големият враг от ГЕРБ е ниската избирателна активност

Юни 02, 2019 Новини БСП 0 711

БСП ще има отношение в свалянето на това правителството

"Вложихме много енергия и усилия, за да спечелим тези избори. Още в началото казвах, че по- голям враг от ГЕРБ може да бъде единствено ниската избирателна активност. Логично е защо ниската активност е в полза на управляващите - срещу нашата партия бяха изправени държавен, административен и целия политически ресурс на управляваща партия". Това заяви зам.-председателят на БСП  Кирил Добрев в БТВ. Той отбеляза, че има много места, където БСП са сгрешили - стартът на кампанията с очакване за различна избирателна активност, както и безкрайните вътрешни и външни скандали. "Всичко това подейства като пожарникарско одеяло, което задуши пламъка, който беше избухнал в началото", добави той.

"Никой не ходи на гости на хора, които се карат. Това се получи в БСП. От цялата работа спечели само Сергей Станишев - от преразпределен вътрешнопартиен вот", изрази мнение Добрев. По думите му действията на Корнелия Нинова след изборите демонстрират европейско поведение, защото след всички загуби, които е търпяла БСП назад във времето, не е била подадена нито една оставка. "Смятам, че Корнелия Нинова въвежда нов стил на поведение в БСП и в политиката", добави още той. Зам.-председателят на БСП посочи, че той също носи отговорност за изборния релутат - в частта, за която е отговарял. "Декларирах оставката си още в нощта на изборите, но ръководството на партията прецени, че оставка ще подаде Корнелия Нинова", каза още Добрев.

"Надявам се да проявим много разум, защото предстоят местни избори", добави зам.-председателят на БСП по повод предстоящия избор на председател. Той припомни, че във вътрешнопартиен план следва свикване на Конгрес, който ще направи "анализ на анализа на анализа на загубата" и второ - ще бъде поставен въпросът за оставката на Корнелия Нинова. "Има два възможни пътя. Единият е изборът да бъде проведен както е по устав - пряко от членовете, което дава много енергия и сила. Вторият - да се върнем назад и да направим избора както сме го правили винаги досега. Смятам, че и за двата пътя е необходимо политическо време, спокойствие и разум. Всякакви емоционални движения ще разтърсят БСП повече", изрази мнение той. Добрев обърна внимание, че погледнато отстрани, резултатите на БСП не са толкова лоши - ако изборите бяха местни, в 200 общини БСП би стигнала до балотаж, смята социалистът. "Второ - ако резултатите наистина бяха лоши, едва ли Бойко Борисов щеше да прави тази чистка в ГЕРБ. Ние имаме изключително добра стартова позиция - трябва да запазим партията точно за този старт, който ни предстои", категоричен бе той.

"С отсъствието на Цветанов на предстоящите избори, на нас ще ни бъде по-лесно", коментира Добрев по повод оставката на втория в ГЕРБ и изрази лично мнение, че Цветанов е бил лоялен на партията му, но добави, че демокрацията приключва там, където започва страхът - а страхът се е появявал там, където е стъпвал Цветанов.

"Знам, че БСП ще има отношение в свалянето на това правителството. Въпросът е, че хората още не вярват, че само ние сме достатъчни. Ще върнем доверието им с много работа и постоянство", заключи Добрев.