Нинова: Промяната при другите започва сега, а в БСП - тя започна преди 3 години

Юни 02, 2019 Новини БСП 0 836

Вътрешната опозиция да излъчи кандидат с програма и да се явим на състезание пред всички членове на партията

"БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си - с 50 127 гласа. Единствените, които имаме един мандат повече и имаме пробив в 4 областни града - Добрич, Ямбол, Видин и Плевен, и 65 общини печелим, където досега трудно сме го правили. Това ни дава самочувствие и желание да продължим. Също толкова обективен е фактът, че загубихме и трябва да коригириме това, което сме сгрешили, за да вървим напред." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в БНТ.

"Българите ни наказаха всички с негласуване.  Те ни казаха, че не ни харесват еднакво и това е въпросът, върху който трябва да мислим", изрази мнение тя.

Председателят на БСП обърна внимание на причините - защо БСП не е  привлякла негативния вот към правителството: "Не успяхме за 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората усещането, че всички сме еднакви". По думите й от БСП са опровергали схващането, че всички партии са еднакви и с конкретни мерки - отказ да влязат в правителството, отказ за договаряне по важни законопроекти, битка срещу олигарсите, алтернативен бюджет, "Визия за България". "Обновлението в партията, новото ръководство, парламентарната група -имаме различна "Визия за България". Мисля, че трябва да продължим по този път.  Времето ще ни помогне. Макар и много бавно, вървим нагоре", категорична бе Нинова. 

Лидерът на БСП коментира, че всеки член на партията ще може да гласува за председател на БСП по новите правила и че това е най-демократичният начин за решаване на този въпрос.  "Аз съм за прекия избор, за пряката демокрация", каза тя. 

Лидерът на БСП обърна внимание, че започва промяната и в другите партии, защото са осъзнали, че имат нужда от промяна вътре в тях.

"Виждам рязка промяна и завой в политиките на ДПС. Ние предлагаме това, което сега те предлагат вече няколко пъти - ДДС на хляб - 5 процента, на лекарства - 8. Нашите предложения преди половин година, същите тези, които сега правят от ДПС, не минаха в парламента заради гласовете на ДПС - те бяха против, с аргументи. Изведнъж - обратното", посочи Нинова. Тя обърна внимание, че по-скоро гледа голямото, а не малкото и изтъкна, че има шанс да се промени политиката и средата - сега същите тези промени могат да минат в парламента и то в полза на хората, които имат нужда от тях. "Има промени и в ГЕРБ - осъзнаването на премиера, че има корупция. Нещо, което ние твърдим от 3 години, но то се отричаше. Сега има узряване за този факт", каза още Нинова.

"Нашият спор вътре в БСП е - дали БСП трябва да сменя курса си на политика - колегите, които искат смяната ми, виждат по друг начин развитието на партията. Ние спорим за политика и за пътя на левицата", обърна внимание Нинова.

Тя каза, че досега е чула, че е грешно да се променя Уставът на партията и трябва да се върне старото положение - да няма мандатност на депутатите, да не се избира председателя пряко от партията, а от Конгреса. Второ  - обвинения, че е превърнала БСП в консервативна партия, защото не подкрепя Истанбулската конвенция. Трето, че превръща партията в националистическа, защото не одобрява Пакта на ООН за миграцията. Последното - защо е подкрепила Европейската прокуратура, начело с Кьовеши, и да не бъде променяна фискалната политика като се намалява ДДС на хляб и лекарства. "Дали ще продължим тази промяна, или ще се върнем назад, е въпросът пред нас. Промяната при другите започва сега, а при нас - тя започна преди 3 години", заяви Нинова.

"При ГЕРБ проблемът започва сега, при нас - той може да приключи. Аз имам програма и визия - как да се развива БСП и България. Нека т.нар. вътрешна опозиция се консолидира, да излъчи кандидат, да му напише програма и да отидем на най-демократичното състезание за избор на председател - пред всички членове на БСП. Измъчихме хората с тези битки. Притеснение нямам - каквото решат хората",  каза Нинова.

По повод връщането на БСП в парламента, председателят на БСП заяви: "Докато ни нямаше в Народното събрание, нямаше парламентарен живот". По думите й преди това са били приети няколко законопроекта, които не променят съществено живота на българските граждани и не е имало дебати и истинска дискусия. "С нашето връщане ще се рестартира парламентарният живот по същество", заключи Нинова.