Драгомир Стойнев: Трябва да убедим хората, че сме промяната

Май 29, 2019 Новини БСП 0 704

Само БСП увеличава евродепутатите си

"Когато се гласуваше Изборният кодекс, ние предупредихме, че трябва да има промени в избирателните списъци. Не е тайна, че в България няма 6,5 милиона българи с право на глас. Искахме да има повече машини в гласуването. Оказа се, че имало много проблеми и че хората не желаели да гласуват. Това буди съмнения, защото е най-чистият начин резултатът да е истински.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БНТ. „И до този момент циркулират протоколи в ЦИК и не се знае колко са преференциите за определени кандидати. Има доста съмнения в изборите. Истината е, че БСП ги загуби. Признаваме загубата и трябва да си извлечем поука”, добави той. Според него причините за загубата са комплексни, сред тях е и ниската избирателна активност. Той добави, че вина за нея имат всички партии. Стойнев припомни, че винаги на европейски избори е била ниска избирателната активност, но БСП е успяла да активизира твърдия си електорат. „Имаме 470 000 гласа. Не увеличихме периферията. Това е наш проблем и го признавам. Същевременно сме единствената политическа сила, която качва с един евродепутат”, категоричен бе той. Стойнев напомни, че БСП е на пето място от левите партии в Европа по ефективност във вота- в 70 български общини е първа политическа сила, в три областни града печели изборите, а в други 12 разликата с ГЕРБ е по-малка от 1000 гласа. „През последните две седмици може би прегряхме, може би имахме и грешни послания към избирателите, вината си е при нас. Не можем да укоряваме българските граждани. Трябва да убедим хората, че ние сме промяната”, категоричен бе Драгомир Стойнев. Той добави, че левицата не бива да се предава. Зам.-председателят на парламентарната група добави, че загубата е на всички, които заемат ръководни позиции в БСП. „Неслучайно Корнелия Нинова подава оставка и поема отговорност. Промяната в партията трябва да продължи. За промяната трябва да се иска доверие от членовете на партията”, каза още той.

Стойнев изрази лично мнение, че Корнелия Нинова трябва да търси съгласие както в партията, така и на национално ниво. „Има една група в БСП, които са недоволни от промените, които се прокарват от сегашното ръководство, част от което съм и аз, като например да има 3 мандата в парламента един депутат, лидерът да се избира от членовете на партията, а не от седем-осем човека, които дефакто на Конгрес сядат и го избират”, каза още Стойнев и добави, че трябва да се охладят страстите. Според него Сергей Станишев не е заплаха за ръководството на БСП и добави, че той и Елена Йончева са събрали най-много преференции по време на вота. Драгомир Стойнев обяви, че няма да се кандидатира за лидер на левицата сега.

Народният представител припомни, че парламентарната група на „БСП за България” се връща в Народното събрание, в което Цветан Цветанов вече не е шеф на групата на ГЕРБ.