Георги Свиленски: Най-достойното за един ръководител е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие

Май 29, 2019 Новини БСП в медиите 0 725

29.05.2019г.

"БСП се представи по-добре отколкото на предишните европейски избори, особено с оглед на по-ниската избирателна активност спрямо 2014г., както и това, че имаме повече евродепутати, но оценката е еднозначна - ние загубихме. Най-достойното и най-моралното нещо, което може да направи всеки един ръководител, е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие от партията, която го е избрала". Това заяви пред Нова телевизия зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. По думите му оставката на Нинова е подадена съобразно Устава - подава се оставка, след 2 седмици се свиква Конгрес, който да я констатира и след това има пряк избор на председател. "Нинова ясно заяви, че ще се яви на този избор и ще потърси доверието на членовете на БСП. Когато си загубил избори, трябва да поискаш отново доверие, за да вървиш напред. Иначе е непочтено спрямо тези, които са те избрали на този пост", заяви той и подчерта, че също е депозирал своята оставка като председател на Националния предизборен щаб.

Георги Свиленски подчерта, че БСП е провела добра кампания - над 700 срещи на кандидатите на терен в цялата държава, ясна "Визия за Европа" и "Визия за България". Той подчерта, че няма как да приеме, че БСП не е говорила по европейски теми - всички проблеми, които имат българските граждани, не могат да бъдат отделени от европейската проблематика - било то доходи, сигурност, отбрана или корупция. "Обвиненията са за това, че казваме истината, показваме фактите, което ядоса Борисов и той започна да дава обидни квалификации както към нашите кандидати, така и към председателя на партията.  Това е най-малкото неприемливо в една кампания", категоричен бе той. Според него БСП е била поставена в много неравностойно положение - срещу 17 -те кандидати за евродепутати на БСП е изправена цялата държавна и общинска администрация, цялата медийна мощ, която може да има в държавата, и самият Борисов. "Той до последно отричаше, че е ръководител на предизборния щаб, а използваше целия държавен ресурс. Само в последните 2 седмици, когато той се намеси, МС раздаде над 300 млн. лв., а днес- още 20 млн. лв.", подчерта социалистът.   По думите му работата на Борисов не е да бъде шофьор на Нанков, да обикалят по цял ден пътищата на България и една национална телевизия да ги излъчва директно.  Свиленски заяви, че въпреки всичко, БСП е успяла да мобилизира ядрото си - до момента над 30 000 граждани повече са гласували за левицата спрямо предните европейски избори, но не е успяла да отвори ветрилото на периферията. "Това го оценяваме като проблем и пред нас стои задачата да го постигнем", каза още той.

Георги Свиленски обясни, че решенията в БСП се взимат от Националния съвет и той е решил листата ни да бъде такава. "Тези кандидати повече от 30 дни не спряха да се срещат с хора, да работят и всеки допринесе - кой с каквото можа. Искам отново да им благодаря", коментира той. На въпрос за Сергей Станишев и преференциите, Свиленски отговори: "НС на БСП отреди на Станишев 5-то място в листата, а вотът с преференции го постави на второ. Гражданската квота също допринесе с преференции", заяви той. По думите му предстои всяка основна, районна, общинска и областна структура на партията да направи своя анализ на причините за резултатите, да се извадят поуките и да се вземат необходимите мерки. "Предстоят важни местни избори, които БСП не може да си позволи да загуби", наблегна той. Според него е притеснителна ниската избирателна активност и всяка партия трябва да си извади поуките - защо хората не искат да гласуват.

Георги Свиленски обясни, че в последните 3 месеца ПГ на левицата е била извън парламента с ясно заявени причини -  машинното гласуване, непрочистените избирателни списъци, смяната на ЦИК и връщането на преференциалното гласуване. "Това не беше грешка. За тези месеци българският парламент показа, че не работи, че е несъстоятелен", каза той и допълни, че това е видно от часовете, които е работило НС и от броя на законите, които е приело.