Стоян Мирчев: Поемане на отговорност е, когато подадеш оставка

Май 29, 2019 Новини БСП в медиите 0 809

29.05.2019

„Поемане на отговорност е, когато подадеш оставка“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев в сутрешния блок на Нова телевизия. „Свидетели сме, в минали периоди на БСП, при много по-тежки загуби, че отговорност не е била поемана от ръководството. Част от вътрешната опозиция са били в предишни ръководства, когато е трябвало да се поеме отговорност“, припомни той. Мирчев обясни, че органът, който е избрал Нинова, трябва да приеме нейната оставка. „След това се преминава към процедура за избор на нов председател. Според промените в Устава на БСП, председател на партията вече се избира от цялата партия, чрез гласуване. Няма нищо противоуставно“, категоричен е той. Според него някои се плашат от този избор, защото това е много по-висша форма на демокрация - когато цялата партия избира председател, а не само малцинство. „Част от хората, които искат да върнат стария текст в Устава, бяха тези, които пропагандираха точно за обратното. Какво ги накара само една година по-късно да си сменят позицията?“, попита той.

„Сготвени избори никога няма. До последния момент нещата могат да се променят. Фактите са два – ние загубихме тези избори, при целия потенциал, който имахме, със скандалите и недоволството от управлението на ГЕРБ. Но е факт, че БСП, от всички партии, които имат евродепутати, е единствената, която вдига резултатите си, спрямо миналите европейски избори“, подчерта народният представител. Той е на мнение, че губещи в тези избори са всички, защото ниският процент на активност показва, че хората са отвратени от политическата класа в България. „Да гласуват отидоха твърдите ядра, а на ГЕРБ те са администрация и бизнес – това също беше част от скандалите“, допълни Мирчев. Той обясни, че анализът на изборните резултати предстои. „Районите са много специфични. Например, Силистра е смесен район и ДПС имат силно влияние. Не може с една линия да се определи кой се е справил и кой не“, уточни депутатът. Според него БСП се е заявила като опозиция и алтернатива, но явно в разказа си към хората не е успяла да се справи по най-добрия начин.

„Днес има заседание на Парламентарната група на „БСП за България“ и ще се реши кога и как ще се върнем в парламента“, каза още Мирчев. Според него излизането от парламента отнема част от инструментите, които има опозицията, но с това излизане партията показа нещо много важно – в парламента цари една голяма коалиция – ГЕРБ, ВОЛЯ, ДПС и патриотите. „Решенията, които взимат, особено със скандалите около Мюфтийството, не са на базата на политики“, допълни той.