Крум Зарков: Ще продължим да бъдем твърда и аргументирана опозиция

Май 27, 2019 Новини БСП 0 743

Изправихме се смело срещу всички лостове на влияние на управляващите

„Да поздравим 17-те човека,  които избрахме да ни представляват в Европейския парламент и да им пожелаем успех. Ние загубихме, но не сме се отказали от целта ни – да бъдем алтернатива на сегашното управление, което според нас не е добро за България. Сега трябва да потърсим доверието  на 450 хиляди души, които гласуваха за нас – симпатизантите на БСП. Решението, което взе Изпълнителното бюро и председателят на БСП, и което утре ще бъде предложено за гласуване пред Националния съвет, е именно да се потърси това доверие от всеки отговорен фактор в партията”.  Това заяви членът на ИБ на БСП и зам.-председател на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков по БТВ.

Зарков обясни, че изборът за председател на партията ще се проведе по вътрешноизборни правила, а уставът предполага всеки член на БСП да може да даде своя вот. По думите му това е била основната идея на Корнелия Нинова, още когато е избрана за председател на партията.

„Има аргументи, поради които тези избори не са провал. Най-простият – ще имаме повече представители в ЕП -  5, вместо сегашните 4. Още повече, че в абсолютна стойност имаме повече гласове от изборите през 2014 година, въпреки ниската избирателна активност”, коментира още Зарков. Той отбеляза, че всички други партии губят абсолютни гласове или  представителство спрямо 2014 година.

„Тези избори не могат да бъдат тълкувани като прошка за всичко, което се е случило и не се е случило през последните 2 години – неосъществената здравна реформа, политиката в земеделието, ниските доходи, сгрешената структура за икономиката”, изрази мнение социалистът. Той припомни, че БСП е направила усилие да покаже конкретен план с програмните документи  „Визия за България” и „Визия за Европа”.

По повод присъствието на левицата в Народното събрание, Зарков заяви: „Ще се върнем в парламента, ще направим всички необходими стъпки и предложения за продължаване на съдебната реформа в България. Напуснахме го, защото бяхме недоволни от начина, по който той функционира и качеството на законодателството.”

„Изправихме се смело срещу всички лостове на влияние на управляващите. Ще продължим да бъдем аргументирана опозиция. Ще победим, но ни трябва още много работа -  тя трябва да се направи след като видим дали имаме доверието на хората, които представляваме”, заключи Зарков.