Корнелия Нинова: Ще се явя на избор пред цялата партия

Май 27, 2019 Новини БСП 0 1169

Поздравяваме всички, които гласуваха, независимо за коя партия

Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на избирателната активност в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Второ, ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и за държавността. И трето, ниската активност прави значим корпоративния, фалшифицирания, купения вот, което е удар по демократичния избор.

Въпреки ниската активност, искаме да поздравим всички, които гласуваха, независимо за коя партия. Това активна гражданска позиция и заслужава уважение. Най-сърдечно искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха с гласуване - на активистите на БСП, на листата, на организатори, координатори, народни представители, членове и симпатизанти на партията, които участваха в кампанията и гласуваха. Знам, че са разочаровани, но искам да им кажа да не униват и че продължаваме напред с всички сили. Много коментари се чуха от вчера до днес. Ще си позволя да опровергая само един, за другите ще имаме много време да ги коментираме. Ще го направя точно заради тези хора, които участват в кампания и гласуваха за БСП, от уважение към тях, от благодарност и от уважение към истината. Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП, не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата. Ние имаме 450 005 гласа – това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори. Всяко обратно твърдение и упрек към тези хора е неуважение към тях, което ние не можем да позволим. Пак заради тях ще започна с добрите новини. Факт е, че само ние, като партия, увеличаваме в абсолютен брой гласовете, спрямо предишните европейски избори. През 2014 г. сме имали 424 037 гласа, а сега имаме 450 005. Това не се наблюдава при нито една друга партия. Всички други партии, които изпращат евродепутати, имат намаление на гласовете в абсолютни стойности.

БСП е единствената, която увеличава евродепутатите си с един. Освен сравнение с миналите европейски избори, искам да направя сравнение и как стоим в Европа. На фона на това, което се случи в Европа, при много по-висока избирателна активност, от 28 държави и 28 социалистически и социалдемократически партии, БСП е пета по резултат. Преди нас са само Малта, Португалия, Испания и Кипър.  Въпреки тези добри факти, които отговарят на числата и истината и съм длъжна да ги отбележа заради грешните интерпретации, ние загубихме тези избори. Можем да разделим причините на две групи - външни и вътрешни. Външни - корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс. Вътрешнопартийните, ние ще анализираме и оценим подробно в следващите дни.

Какво правим оттук нататък? За утре сме свикали НС на БСП. Ще влезем на заседанието с няколко предложения за действие оттук нататък. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна - от основните партийни организации, до председателя на партията. Затова ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на тях да се направи анализ по места, оценка- какво се е случило, защо сме загубили или спечелили, ние печелим в четири области. На  конференциите трябва да има точка за избор на общинско ръководство  - общински съвети и председатели. Ще предложим и провеждане на областни съвети, отново с анализ и оценка на резултатите и избор на областен председател. Трето - стартиране на процедура за избор на председател на БСП. За пръв път ще проведем избор по новия устав и всички членове на партията ще могат да гласуват. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно с всички останали кандидати, ако утре НС одобри това предложение. След това ще трябва да изготвим правила за избора, начин на правене на кампанията, срок и време, в което да се проведе. Вярвам, че до месец-два ще приключим с тази процедура и за пръв път ще преминем през пряк избор на председател по новия устав на БСП.

Друго предложение, което ще внесем утре на заседанието на пленума е ПГ на "БСП за България" да се върне в Народното събрание и да внесе отново: Закон за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт, свързани с избора на европейски прокурори и правомощията на главния прокурор. Нашата позиция е за промени, които да доведат до справедливо правосъдие.